Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +26 °C
Skaidrs
Trešdiena, 26. jūnijs
Inguna, Inguns, Ausma, Ausmis, Ingūna
Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena pagājušā gada janvārī apmeklēja Indžirlikas gaisa spēku bāzi Turcijā, kur kopš 2015. gada ir dislocētas 250 vācu militārpersonas un sešas izlūkošanas lidmašīnas

Vācija lems par karavīru izvešanu no Indžirlikas

Vācijas valdība trešdien gatavojas pieņemt lēmumu par savas valsts karavīru izvešanu no Turcijas Indžirlikas gaisa spēku bāzes, kur tie veic kaujas operāciju atbalsta uzdevumus ASV vadītajā koalīcijā cīņai pret teroristu grupējumu Islāma valsts (IV) Sīrijā un Irākā. Berlīne izšķīrusies par šādu soli, jo Ankara liedza vācu parlamentāriešiem apmeklēt militāro bāzi, to pamatojot ar Vācijā it kā valdošo turkiem nedraudzīgo noskaņojumu. Turcijas politiskās aprindas bez īpaša satraukuma uzņēmušas Vācijas plānus.

Ankarā pirmdien bija ieradies Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriēls, lai tiktos ar savu Turcijas kolēģi Mevlitu Čavušoglu. Vizītes mērķis bija apspriest turku lēmumu pirms dažām nedēļām neizsniegt atļauju Vācijas Bundestāga delegācijai apmeklēt Indžirlikas gaisa spēku bāzi, lai apmeklētu tur dislocētās vācu militārpersonas.

Pēc ministru tikšanās Turcijas puse nemainīja savu lēmumu, ko tā pamatoja ar Vācijas nevēlēšanos izdot aptuveni 400 Turcijas pilsoņu, kurus Ankara tur aizdomās par dalību pērn jūlijā notikušā neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma rīkošanā, un Berlīnes aizliegumu vairākiem turku politiķiem ierasties Vācijā, lai uzrunātu vietējos turkus pirms aprīlī notikušā referenduma par izmaiņām Turcijas konstitūcijā.

Čavušoglu paziņoja, ka kaut kad nākotnē vācu likumdevēju vizīte Indžirlikas gaisa spēku bāzē būs iespējama, ja Turcija un Vācija pārvarēs domstarpības. "Pagaidām nav piemēroti apstākļi, lai viņi varētu apmeklēt Indžirliku," sacīja Turcijas ārlietu ministrs, piebilstot, ka vāciešu delegācija varot apmeklēt NATO gaisa spēku bāzi Konjas provincē, kur arī ir izvietoti Vācijas karavīri.

Vācija Indžirlikas gaisa spēku bāzē ir dislocējusi 250 karavīrus, kuri apkalpo sešas izlūklidmašīnas un tankerlidmašīnu, kas gaisā veic degvielas uzpildi partnervalstu iznīcinātājiem militāro operāciju laikā. 

Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena paziņojusi, ka Indžirlikā izvietotos karavīrus un lidmašīnas varētu pārdislocēt uz Jordāniju. Gabriēls vakar radiostacijai Deutschlandfunk sacīja, ka ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli un Urzulu fon der Leienu vienojušies galīgo lēmumu par karavīru pārvietošanu pieņemt valdības sēdē šodien.

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 7.jūnija, numurā!

Top komentāri

Pirmā un Otrā
P
Pasaules kara izraisītājiem labāk atrasties savā teritorijā un kontrolēt musulmaņu plūsmas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits