Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Vācijas ārlietu ministrs: Vācijai nav reālistiski tērēt 2% no IKP aizsardzībai

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels kā nereālistisku noraidījis ideju par Vācijas militāro tēriņu palielināšanu līdz 2% no iekšzemes kopprodukta, uz ko uzstāj ASV. Pēc piektdien notikušās NATO ārlietu ministru sanāksmes Briselē raidorganizācija BBC atreferē Gabriela teikto, kurš paudis, ka Vācijai tērēt 2% no IKP aizsardzības izdevumiem "ir diezgan nereālistiska iecere". Pašlaik Vācija aizsardzībai atvēl 1,2% no IKP.

Turpretī NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs atbalstījis ASV pozīciju, norādot, ka Eiropas valstīm "jāsniedz līdzvērtīgs ieguldījums". Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičš (Vienotība) mudinājis NATO Eiropas dalībvalstīm palielināt tēriņus aizsardzības stiprināšanai.

Uz NATO valstu ārlietu ministru tikšanos bija ieradies arī ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons, kurš norādīja - ASV sagaida, ka nākamajā NATO samitā, kas 24. un 25.maijā norisināsies Briselē, jāpanāk vienošanās par konkrēta ceļveža izstrādi, kurā būtu atainots, kā katra no alianses valstīm plāno sasniegt 2% no IKP robežu militārajiem tēriņiem. "Kā prezidents Donalds Tramps uzsvēra, modelis, kurā ASV ieguldījums uz pārējo NATO valstu fona ir neproporcionāli liels, vairs nav ilgtspējīgs," norādīja Tilersons.

Kā liecina NATO ikgadējais ziņojums, pērn 2% no IKP aizsardzības tēriņiem atvēlēja vien piecas alianses dalībvalstis - ASV, Lielbritānija, Grieķija, Polija un Igaunija. Latvija šo slieksni plāno sasniegt 2018.gadā. 

Top komentāri

reptilis
r
Tuvo Austrumu un Āfrikas migrantu pabalstiem pietiek un citiem tādu politiku uzspiest var ....a drošībai no Krievijas nepietiek. Bet man ir nelāga aizdoma,ka Vācijas valdošie tikai spēlē ""teātri""ar Krievijas agresijas apturēšanu,jo gāzes vads vien ko nozīmē?
oskars
o
Vaciesi nav tik stulbi lai teretu 2% no visa valsts budzeta , Lai to atdotu amisu ierocu razotajiem par neesosam briesmam . Nav tacu no bailem drebosie latviesi , kuriem nav citu problemu ka brunoties ..
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits