Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā 0 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Vācijas finanšu ministrs: Eiro zonas glābšanas fondam ir grūtības ar investoru piesaisti

Tā dēvētajam eiro zonas glābšanas fondam jeb Eiropas Finanšu stabilitātes fondam (EFSF), kas tika izveidots, lai palīdzētu finanšu grūtībās nonākušām Eiropas Monetārās savienības (EMS) valstīm, ir grūtības atrast ārvalstu investorus, pirmdien atzina Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šoible.

"Ir kļuvis grūtāk atrast privātos investorus, jo viņi pieprasa lielākas garantijas [saviem ieguldījumiem]. Tas nenozīmē, ka fondam nav naudas," intervijā Vācijas radiostacijai SWR2 sacīja Šoible un uzsvēra, ka pagājušajā nedēļā EFSF veiksmīgi pārdevis obligācijas.

Vācijas finanšu resora šefs tomēr norādīja, ka grūtības ar finansējuma piesaisti apliecinot investoru vidū valdošās bažas par eiro zonas nākotni.

EFSF vadītājs Klauss Rēglings iepriekš izteicās, ka apsverot iespēju no pašreizējiem 20% līdz 30% paaugstināt ārvalstu investoriem piešķirtās garantijas pret defoltu. Tiekoties ar Vācijas parlamenta deputātiem, Rēglings paudis, ka EFSF pašlaik piedāvātā 20% garantija ir pārāk zema, lai segtu investoru riskus, vēstī nedēļas izdevums Bild am Sonntag.

Iepriekš vairāku eiro zonas valstu valdības pauda cerību, ka fondā aktīvi vēlēsies investēt tādas ar naudu bagātas valstis kā Ķīna, taču līdz šim interese par šādām investīcijām nav vērojama. Tomēr pagājušajā nedēļā bija liels pieprasījums pēc EFSF šogad pirmoreiz izlaistajām obligācijām, kuru pārdošanā izdevās piesaistīt trīs miljardus eiro (divus miljardus latu).

440 miljardu eiro ( 309 miljardus latu) vērtais EFSF izmanto eiro zonas valdību garantijas, lai piesaistītu finansējumu naudas tirgos, kas pēc tam tiek aizdots parādu krīzes plosītajām eiro zonas valstīm. Tomēr investoriem piedāvāto garantiju apmēra palielināšana samazinātu fonda kapacitāti, kas jau pašlaik tiek uzskatīta par pārāk mazu, lai īstenotu intervenci gadījumā, ja par eiro zonas krīzes upuri kristu Itālija, kas ir trešā lielākā EMS ekonomika.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits