Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Vācijas Konstitucionālā tiesa apstiprina ESM un fiskālās disciplīnas līguma ratificēšanu

Vācijas Konstitucionālā tiesa trešdien apstiprināja Eiropas finansiālās stabilitātes fonda (ESM) un Eiropas Savienības (ES) fiskālās disciplīnas līguma atbilstību valsts pamatlikumam.

Tiesa spriedumā noraidījusi vairākas prasības, kuru mērķis bija nepieļaut, lai šos abus līgumus apstiprina Vācijas prezidents Joahims Gauks. "Federālās Konstitucionālās tiesas otrais senāts ir noraidījis prasības ar nosacījumu, ka ESM līguma ratificēšana ir pieļaujama tikai, ja starptautisko noteikumu ietvaros var tikt garantēti noteikti nosacījumi," norādīja tiesas priekšsēdētājs Andreass Foskūle.

Pirmkārt, tiesa noteikusi, ka jebkurš finansiāls slogs Vācijai saistībā ar ESM ir stingri ierobežots līdz fondā iemaksājamai valsts kapitāla daļai jeb 190 miljardiem eiro (133,5 miljardiem latu). Ja šis slogs tiktu palielināts virs šī noteiktā apjoma, tad tas būtu realizējams vien ar Vācijas parlamenta apstiprinājumu, turklāt gan parlamenta apakšpalātai, gan augšpalātai jābūt pilnībā informētai, teikts tiesas lēmumā. Tāpat tiesa nolēmusi, ka Vācijai jānodrošina "de facto" izstāšanās izvēles princips, ja tā jutīs, ka netiek ņemtas vērā valsts intereses.

Jau ziņots, ka Vācijas parlaments attiecīgos nacionālās likumdošanas aktus jūnija beigās jau pieņēma ar divu trešdaļu vairākumu, taču prezidents Gauks atteicās tos parakstīt, kamēr savu viedokli nebūs paudusi Konstitucionālā tiesa. Tas aizkavējis ESM izveidi, jo vienošanās nevarēja stāties spēkā bez Vācijas ratifikācijas.

Prasītāji pauda viedokli, ka šie ES mehānismi nenodrošina budžeta izdevumu demokrātisku kontroli. Prasības tiesā bija iesnieguši gan politiķi, gan nevalstiskās organizācijas, gan individuāli pilsoņi.

Paredzēts, ka ESM aizstās Eiropas Finanšu stabilitātes fondu (EFSF) un tā aizdevumu izsniegšanas spēja veidos 500 miljardus eiro (351,4 miljardus latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits