Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vācijas policija atbrīvo sliedes no protestētājiem, kas cenšas bloķēt kodolatkritumu transportēšanu

Vācijas policija naktī uz svētdienu sāka atbrīvot dzelzceļa sliedes no vairākiem tūkstošiem aktīvistu, kas protestē pret kodolatkritumu transportēšanu no Francijas uz Vāciju.

Protestētāji bija bloķējuši sliedes pie Harlingenes, kas atrodas aptuveni 20 kilometru attālumā no vilciena galamērķa - Danenbergas -, kur tiks izkrauti 11 konteineri ar Francijā pārstrādātajiem kodolatkritumiem.

Likumsargu aicinājumiem izklīst atsaucās vien neliela daļa demonstrantu, tādēļ policija sāka atbrīvot sliedes, no notikumu vietas ziņo aģentūras AFP korespondents.

Ziņas par vardarbīgām sadursmēm nav saņemtas.

Policija aizvāca arī astoņus "Greenpeace" aktīvistus, kuri bija pieķēdējušies pie sliedēm netālu no Lunebergas.

Saskaņā ar protestu organizatoru sniegtajām ziņām Danenbergā bija sapulcējušies ap 23 000 aktīvistu, tikmēr likumsargi ziņo par aptuveni 8000 demonstrantu.

Plānots, ka drošības apsvērumu dēļ vilciens Danenbergā ieradīsies diennakts gaišajā laikā. Pēc tam atkritumi uz 20 kilometrus attālo Gorlēbeni tiks pārvesti kravas furgonos.

Kā informē vides draugi, Danenbergā ieradušies aktīvisti gan no Vācijas, gan arī Beļģijas, Nīderlandes, Francijas un Itālijas.

Autobusi protestētājiem tika organizēti no vairāk nekā 150 Vācijas pilsētām.

Kārtības nodrošināšanai Vācijā iesaistīti ap 20 000 policistu.

Vilciens ar bīstamo kravu no Francijas devās ceļā trešdien. Tā kustību vairākkārt aizkavējuši galvenokārt miermīlīgi protesti.

LETA jau ziņoja, ka piektdienas pēcpusdienā aktīvisti bloķēja sliedes Noikirhenē.

Savukārt ceturtdienas vakarā policija pielietoja ūdensmetēju un asaru gāzi, lai izklīdinātu vairākus simtu protestētāju, kas bija sapulcējušies netālu no Gorlēbenes. Abās puses bija daži viegli ievainotie, un vairāki cilvēki tika aizturēti.

Protestētāji arī aizdedzinājuši divas policijas automašīnas.

Pagājušajā gadā, kad Vācijā pilnā sparā norisinājās debates par kodolenerģijas izmantošanas nākotni, protestos pret kodolatkritumu transportēšanu iesaistījās vairāki desmiti tūkstoši cilvēku, kuriem vilcienu izdevās aizkavēt uz veselu diennakti.

Kopš tā laika Vācijas valdība, reaģējot uz kodolkatastrofu Fukušimā, izšķīrusies līdz 2022.gadam slēgt visas valstī esošās atomelektrostacijas.

Plānots, ka šī ir pēdējā pārstrādāto kodolatkritumu krava no Francijas un ka no 2014.gada kodolatkritumi no Vācijas tiks transportēti uz Selafīldas pārstrādes rūpnīcu Lielbritānijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits