Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Zviedrijas finanšu ministrs draud nepiešķirt Latvijai Ziemeļvalstu naudu

Sarunā ar žurnālistiem Zviedrijas parlamentā viņš uzsvēra, ka Latvijā plānotā 2010.gada budžeta konsolidācija 325 miljonu latu apmērā nav pietiekama, lai izpildītu vienošanās, kas noslēgtas ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF), Eiropas Savienību un Ziemeļvalstīm.
Latvijai ir jāpilda visas savas saistības attiecībā uz budžeta tēriņu samazināšanu, lai varētu saņemt to starptautiskā aizdevuma daļu, kuru šajā gadā solījušas piešķirt Ziemeļvalstis, otrdien paziņoja Zviedrijas finanšu ministrs Anderšs Borgs.

Pēc Borga teiktā, plānotais samazinājuma apmērs ir tālu no 500 miljonu latu samazinājuma, par kādu Latvija vienojās ar starptautiskajiem aizdevējiem vasarā, kad nespēja izpildīt sākotnējos nosacījumus aizdevuma saņemšanai, par kuriem vienošanās tika panākta 2008.gada nogalē.

Vēlreiz vienoties par jauniem nosacījumiem kredīta nosacījumiem būs "ļoti, ļoti grūti", brīdināja Zviedrijas finanšu ministrs.

Viņš akcentēja, ka nevarot riskēt un gada beigās, kā plānots, samaksāt Latvijai Ziemeļvalstu nodokļu maksātāju naudu, ja šī Baltijas valsts neturas pie darījuma nosacījumiem un nenodrošina, ka 2010.gada budžeta deficīts ir zemāks par 8,5% no iekšzemes kopprodukta.

Lai saņemtu aizdevumu no ES, Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) un citiem donoriem, Latvija vasarā piekrita samazināt budžeta izdevumus par 500 miljoniem eiro un budžeta deficītu līdz 10% šogad un 8,5% nākamgad.

Tomēr pagājušās nedēļas nogalē kļuva zināms, ka valdība plāno samazināt tēriņus par daudz mazāku summu jeb 225 miljoniem latu, norādot, ka ar šādu samazinājumu pietiks, lai nodrošinātu, ka 2010.gada budžeta deficīts nepārsniedz 8,5% no IKP, kā solīts aizdevējiem. Šī vienošanās izraisīja Zviedrijas finanšu ministra sašutumu, kurš paziņoja, ka Latvijai ir jāpilda savas saistības un valdībai jārīkojas atbildīgi.

Eiropas Komisija (EK), SVF, Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) un vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis pērn decembrī konceptuāli vienojās par finanšu atbalsta sniegšanu Latvijai kopumā 7,5 miljardu eiro (5,27 miljardu latu) apmērā. Zviedrijas valdība kā divpusējās finanšu palīdzības koordinators no Zviedrijas, Dānijas, Somijas un Norvēģijas toreiz paziņoja par gatavību nodrošināt aizdevumu līdz 1,8 miljardiem eiro (1,26 miljardiem latu).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievija aktīvi vervē pusaudžus karam Ukrainā

Krievija aktīvi vervē pusaudžus jau no 17 gadu vecuma, lai iesaistītu tos karā pret Ukrainu, ziņo Ukrainas Aizsardzības ministrijas paspārnē izveidotais Nacionālās pretošanās centrs.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits