Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Analītiķi: Krieviju pārvalda astoņu cilvēku politbirojs, Putins ir augstākais arbitrs

Krievijas analītiskā holdinga Minchenko Consulting prezidents Jevgēņijs Minčenko un zinātniskais līdzstrādnieks Kirils Petrovs sagatavojuši visaptverošu ziņojumu par patlabanējo politisko situāciju Krievijā, vēsta šīs valsts plašsaziņas līdzekļi. Kā uzskata ziņojuma autori, valsti pašlaik pārvalda „politbirojs”, bet Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam eksperti atvēlējuši arbitra un moderatora lomu, kurš izšķir strīdus starp klaniem.

Viss ziņojums ir publicēts laikraksta Kommersant interneta vietnē. Dokuments sastādīts, balstoties uz vairāk nekā 60 politiskās un biznesa elites pārstāvju sniegto informāciju.

Politbiroja sastāvā, kā uzskata darba autori, ietilpst astoņi cilvēki: Igors Sečins, Sergejs Čemezovs, Genādijs Timčenko, Jurijs Kovaļčuks, Sergejs Sobjaņins, Sergejs Ivanovs, Vjačeslavs Volodins un Dmitrijs Medvedevs.

S. Ivanovs, teikts ziņojumā, atbild par līdzsvaru politiskajā elitē prezidenta administrācijas ietvaros. Savukārt viņa vietnieks V. Volodins darbā tiek dēvēts par „politbiroja jaunpienācēju”, kurš vienlaikus ātri palielina ietekmi. Eksperti par viņa priekšrocībām dēvē lielo ietekmi vairākos reģionos, kā arī Vienotajā Krievijā caur Viskrievijas Tautas fronti.

I. Sečins, pēc pētījuma autoru domām, „vēlas kļūt par galveno spēlētāju enerģētikas sfērā”, taču tajā pašā laikā saglabā ietekmi spēka struktūrās. Pētījumā apgalvots, ka opozīciju viņam veido G. Timčenko un J. Kovaļčuks.

Ziņojumā tāpat norādīts, ka liela ietekme „politbirojā” ir arī premjerministram D. Medvedevam, par kura tuviem sabiedrotajiem tiek uzskatīti Krievijas ģenerālprokurors Jurijs Čaika, kā arī vicepremjeri Vladislavs Surkovs un Igors Šuvalovs.

Savukārt Sergejs Čemezovs tiek dēvēts par galveno spēlētāju militāri rūpnieciskajā kompleksā. „Čemezova grupa pēdējā laikā uzsākusi jaunu politisko projektu (UralVagonZavod strādnieki par Putinu!), kas ir sekmīgs ne tik daudz ietekmes uz sabiedrisko viedokli ziņā, cik no valsts līdera simpātiju piesaistīšanas viedokļa,” teikts ziņojumā.

Sergeju Sobjaņinu ziņojuma autori uzskata par „nomenklatūras grupas, kurā ietilpst vairāki gubernatori, kas ir koncentrēti uz Urāliem, līderi”. Bez tam, apgalvo politologi, viņam „ir izdevies izveidot nekonflikta attiecības ar lielāko daļu oligarhisko struktūru, kurām ir intereses Maskavā”.

Darbā uzsvērts, ka politbiroja biedri nekad netiekas pie viena galda. Visus strīdus, kas rodas starp viņiem, risina Vladimirs Putins. Kā laikrakstam Kommersant paziņoja J. Minčenko, sistēma ir veidota tā, „lai visi nonāktu klinčā, bet augstākais arbitrs pieņemtu lēmumus”. Savukārt kāds prezidenta administrācijas ierēdnis anonīmi paziņoja laikrakstam Vedomosti, ka Krievijas tagadējas elites salīdzinājums ar PSKS CK politbiroju ir „pilnīgi korekts”.

Jāpiebilst, ka ziņojumā pieminēti arī aptuveni divi desmiti cilvēku, kuri nosaukti par kandidātiem uz politbiroju. Viņi sadalīti piecos blokos: Spēka bloks, Politiskais bloks, Biznesa bloks, Tehniskais bloks un Reģionālie līderi. Starp pretendentiem ir, piemēram, Aleksandrs Bastrikins, Romans Abramovičs, Aleksandrs Vološins, Vladimirs Kožins un Georgijs Poltavčenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits