Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Baltkrievijas parlamentā iekļuvušas divas opozicionāres

Baltkrievijā svētdien notikušajās vēlēšanās parlamenta apakšpalātā iekļuvušas divas opozicionāres, liecina Baltkrievijas Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pirmdien publiskotie rezultāti.

Tās ir uzņēmēja Anna Koropacka no Apvienotās pilsoniskās partijas un opozīcijas organizācijas Baltkrievu valodas biedrība priekšsēdētāja vietniece, Baltkrievijas Zinātņu akadēmijas Valodas zinību institūta zinātniskā līdzstrādniece Jeļena Aņisima.

Iepriekšējā parlamenta apakšpalātas sastāvā opozīcijas pārstāvju nebija.

Baltkrievijas opozīcijas portāls Hartija'97 opozīcijas pārstāvju iekļūšanu parlamentā vērtē kā varas iestāžu organizētu.

"No opozīcijas "iecēla" divas - Jeļenu Aņisimu no "Baltkrievu valodas biedrības" Apvienotās pilsoniskās partijas pārstāvi un uzņēmēju Annu Konopacku, kuras politiskā aktivitāte agrāk nebija manāma," raksta Hartija'97.

Par vietu parlamentā sacentās aptuveni 200 opozīcijas kandidātu, tomēr daudzi no viņiem atzinuši, ka vēlēšanu process Baltkrievijā ir negodīgs un noteikti bija sagaidāmi daudzi pārkāpumi.

Pēc CVK publiskotajiem datiem, vēlēšanās piedalījušies 74% balsstiesīgo pilsoņu, tomēr opozīcija norāda, ka faktiskā aktivitāte, domājams, bijusi daudz zemāka.

Uz vēlēšanām bija ieradušies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji, kuri savu vērtējumu sniegs vēlāk.

Jau ziņots, ka svētdien Baltkrievijā notika Nacionālās sapulces (parlamenta) Pārstāvju palātas (apakšpalātas) vēlēšanas.

Baltkrievijas parlamenta Nacionālās sapulces apakšpalātā Pārstāvju palātā ir 110 deputāti, kas tiek ievēlēti vienmandāta apgabalos.

Vēlēšanas apgabalā tiek uzskatītas par notikušām, ja ir nobalsojuši vairāk nekā 50% reģistrēto vēlētāju. Kandidāts tiek uzskatīts par ievēlētu, ja par viņu atdevuši balsis vairāk nekā 50% nobalsojušo. Tajos apgabalos, kur nevienam kandidātam svētdien neizdosies iegūt vairāk nekā 50% procentus balsu, notiks vēlēšanu otrā kārta, kurā būs jābalso par tiem diviem kandidātiem, kuri pirmajā kārtā būs ieguvuši visvairāk balsu. Otrajā kārtā minimālais nepieciešamais aktivitātes līmenis ir 25%.

Parlamentam ir arī augšpalāta Republikas padome, kuras locekļus ievēlē apgabalu un galvaspilsētas Minskas padomes, kā arī astoņus deputātus ieceļ prezidents.

Parlamenta deputātu amata termiņš ir četri gadi.

Lukašenko uzvarēja prezidenta vēlēšanās 1994. gadā, un kopš tā laika ir nodibinājis Baltkrievijā autoritāru režīmu. Viņa varas gados notikušās vēlēšanas Rietumvalstis neatzīst par godīgām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits