Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +11 °C
Apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

CVK: Baltkrievijas parlamenta vēlēšanā piedalījušies 74,3% vēlētāju

Svētdien notikušajās Baltkrievijas parlamenta vēlēšanās piedalījušies 74,3% vēlētāju un tas nozīmē, ka vēlēšanas uzskatāmas par notikušām, apliecināja Centrālā vēlēšanu komisija (CVK).

Lai parlamenta vēlēšanu pirmā kārta tiktu uzskatīta par notikušu, balsošanā jāpiedalās vismaz 50% reģistrēto vēlētāju. Parlamenta apakšpalātā ir 110 deputāti. Pirmajā kārtā uzvar kandidāts, kurš savā vēlēšanu apgabalā ir ieguvis vairāk nekā pusi vēlētāju balsu.

Balsojumā svētdien ievēlēti 109 no 110 parlamenta deputātiem, apliecināja CVK priekšsēdētāja Lidija Jermošina. Deputāts nav ievēlēts vienā vēlēšanu iecirknī - Gomeļas-Novobeļickas iecirknī nr.36, sacīja amatpersona. Šajā iecirknī bijis tikai viens kandidāts - Liberāli demokrātiskās partijas pārstāvis Sergejs Meļņikovs -, un par viņu nav nobalsojis vēlētāju absolūtais vairākums. Šajā vēlēšanu iecirknī tiks rīkotas atkārtotas vēlēšanas.

Valstī kopumā vislielākā vēlētāju aktivitāte bijusi Vitebskas apgabalā, kur svētdien pie urnām devies 81,1% vēlētāju, bet vismazākā - Minskā, kur nobalsojuši 59,2% reģistrēto vēlētāju. Jaunā parlamenta pirmā sēde gaidāma jau oktobrī.

Jermošina pauda gandarījumu par vēlētāju aktivitāti. "Es uzskatu, ka vēlētāju aktivitāte pat nedaudz pārsniedz mūsu prognozes un, iespējams, mūsu vēlētāju politisko aktivitāti citos dzīves mirkļos," sacīja CVK priekšsēdētāja. "Es uzskatu, ka jebkura vēlēšanu kampaņa, kas neizsauc sabiedrības neapmierinātību, jau ir veiksmīga."

Piecās pirmstermiņa balsošanas dienās - no 18. līdz 22.septembrim - vēlēšanu iecirkņos bija nobalsojuši 25,9% vēlētāju, apliecināja CVK sekretārs Nikolajs Lozoviks. Vēlēšanu biļetenos bija iekļauti 293 kandidātu vārdi, norādīja Jermošina.

Vairums opozīcijas politiķu aicināja vēlēšanas boikotēt. Tomēr vairākas mazākas opozīcijas partijas, tostarp bijušā prezidenta amata kandidāta Vladimira Ņekļajeva vadītā kustība "Saki patiesību!", bija nolēmušas piedalīties vēlēšanās. Vairums deputāta amata pretendentu, kas svētdien startēja vēlēšanās, strādā valsts iestādēs un ir lojāli Lukašenko.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits