Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris
Čurkins bija viens no starptautiski viszināmākajiem Krievijas diplomātiem, lielā mērā pateicoties savai asajai mēlei

Krievijā apraud Kremļa cilvēku Ņujorkā Čurkinu

Krievijas diplomātija piedzīvojusi negaidītu un ļoti sāpīgu zaudējumu, jo pirmdien Ņujorkā pēkšņi nomira valsts ilggadējais vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins. Viņš savu valsti pasaules ietekmīgākajā organizācijā pārstāvēja laikā, kad Krievija vairākkārt ar militāru spēku vērsās pret saviem kaimiņiem un strauji pasliktinājās Kremļa attiecības ar Rietumiem. Vieni Čurkinu atceras kā izcilu diplomātu, bet citi – kā uzticamu Kremļa agresīvās ārpolitikas īstenotāju, trešdien lasāms laikrakstā Diena.

Čurkins, kuram otrdien būtu apritējuši 65 gadi, Krievijas vēstnieka ANO amatu pildīja kopš 2006. gada. Viņš aizstāvēja savas valsts pozīciju gan 2008. gada augustā, kad notika Krievijas karaspēka iebrukums Gruzijā, gan 2014. gadā pēc tam, kad Krievija okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu un Austrumukrainā virs promaskavisko kaujinieku kontrolētās teritorijas tika notriekta aviokompānijas Malaysia Airlines pasažieru lidmašīna, un arī pērn laikā, kad krievu aviācija intensīvi bombardēja Sīrijas pilsētas Alepo austrumus.

Čurkins bija viens no starptautiski viszināmākajiem Krievijas diplomātiem, lielā mērā pateicoties savai asajai mēlei, ko viņš lika lietā, regulāri iesaistoties skaļās vārdu apmaiņās ar ASV un Eiropas valstu diplomātiem. "Stilistiski viņa paziņojumi bieži bija asi saturā un reizēm ne pārāk diplomātiski pēc formas," Čurkina publiskās uzstāšanās stilu raksturo raidsabiedrības BBC krievu redakcija. 

Pēc tam, kad 2008. gadā Vašingtona nosodīja Krievijas iebrukumu Gruzijā, Čurkins vērsās pie ASV vēstnieka ANO Zalmaja Halīlzāda: "Jūs atradāt masu iznīcināšanas ieročus Irākā vai joprojām meklējat?"

Visu rakstu lasiet laikraksta Diena trešdienas, 22.februāra, numurā!

Top komentāri

aivarsz
a
Pasaule ir polāra: Ir kas raud,bet ir arī kas priecājas
Vajadzētu būt
V
diplomātu melošanas reitingam, čurkins tur noteikti būtu vienā no pirmajām vietām.
Hūgo Vācietis >no barikād vācietis
KRIEVIJA IR SLEPKAVA ! VISS!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kijiva: Krievi sāk izjust "šāviņu badu"

Krievijas karaspēks sāk izjust "šāviņu badu", un krievu karavīriem noteikts dienas laikā izmantojamo šāviņu limits, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" sacīja avots Ukrainas ģener...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits