Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Krievija atceļ aizliegumu dārzeņu importam no divām ES valstīm - Beļģijas un Nīderlandes

Krievijas Federālais patērētāju tiesību aizsardzības un cilvēku labklājības uzraudzības dienests no otrdienas atcēlis aizliegumu dārzeņu importam no divām Eiropas Savienības (ES) valstīm - Beļģijas un Nīderlandes, bet aizliegums dārzeņu importam no pārējām valstīm, tostarp Latvijas, paliek spēkā.

"Pēc ekspertu novērtējuma mēs šodien atļāvām importu no Nīderlandes un Beļģijas," otrdien žurnālistiem Maskavā paziņoja Krievijas galvenais valsts sanitārārsts un Federālā patērētāju tiesību aizsardzības un cilvēku labklājības uzraudzības dienesta vadītājs Genadijs Oņiščenko.

Viņš norādīja, ka importa aizliegums atcelts tikai pēc tam, kad tika izpildītas vairākas stingras Krievijas patērētāju tiesību aizsardzības dienesta prasības īpaša sertifikāta formā, kas tika apstiprināta pagājušajā nedēļā.

Aizliegums dārzeņu importam no citām ES valstīm tiks atcelts, kad šīs valstis būs izpildījušas dārzeņu drošības pārbaužu un sertifikācijas prasības, piebilda Oņiščenko.

Krievija  mēneša sākumā noteica aizliegumu ievest Eiropas Savienībā (ES) audzētus svaigus dārzeņus pēc dzīvībai bīstamās zarnu nūjiņas infekcijas izplatīšanās Eiropas valstīs, sevišķi Vācijā.

Krievijas varas iestādes paziņoja, ka atcels aizliegumu tikai tad, kad tiks izpildīti vairāki noteikumi: atrasts infekcijas avots un ieviesti drošības pasākumi, lai nodrošinātu, ka no valstīm netiek izvesti inficēti produkti.

Krievijas  prezidenta Dmitrija Medvedeva un Eiropas Komisijas prezidenta Žozē Manuela Barrozu tikšanās laikā   Krievijas  un ES samitā 10.jūnijā Ņižņijnovgorodā tika panākta vienošanās atcelt   Krievijas  jūnija sākumā noteikto importa   aizliegumu   dārzeņiem  no ES, tiklīdz tiks saskaņoti sertifikācijas dokumenti.

Eiropas Komisija (EK) 15.jūnijā pauda dziļu neapmierinātību ar to, ka šī vienošanās joprojām nav īstenota un Krievija nav atcēlusi tās noteikto aizliegumu, savukārt Oņiščenko dienu vēlāk apsūdzēja ES par to, ka tā neievēro vienošanos par to, ka ir nepieciešami   dārzeņu  drošuma sertifikācijas dokumenti.

Vācijas valdība ir atsaukusi ieteikumu uzturā nelietot svaigus tomātus, lapu salātus un gurķus, jo zinātnieki paziņoja, ka dzīvībai bīstamās zarnu nūjiņas avots ir   dārzeņu  dīgsti no organiskas lauku saimniecības Lejassaksijas federālajā zemē Vācijas ziemeļos. Šī saimniecība tagad ir slēgta, un visa tās produkcija izņemta no tirdzniecības.

Zarnu nūjiņas infekcija (E.coli) līdz otrdienai prasījusi jau 47 dzīvības. Tikai viens no upuriem miris ārpus Vācijas - Zviedrijā.

ANO Pasaules Veselības organizācijas dati liecina, ka kopumā ar dzīvībai bīstamo zarnu nūjiņu inficējušies 3800 cilvēki 16 valstīs, 860 no viņiem atrodas kritiskā stāvoklī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits