Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Krievija gatavojas sodīt vēstures «pārrakstītājus»

Īpašs tribunāls vērtēs, vai ārvalstu politiķi nezaimo vēsturi

Krievijas parlaments jau pirms 9.maija Uzvaras dienas svētkiem grasās pieņemt likumu, ar kura palīdzību plāno bargi sodīt spēkus, kas mēģina "reabilitēt nacismu" un apšauba Sarkanās armijas izcilo lomu nacisma sakaušanā. Viens no likuma mērķiem ir iebiedēt Baltijas valstis, kas saniknoja Maskavu ar centieniem pārskatīt Otrā pasaules kara vēsturi.

Valsts domē iesniegts likumprojekts par "pretdarbību nacisma reabilitācijai bijušās PSRS republikās". Parlaments plāno papildināt Krievijas kriminālkodeksu ar pantu, kas par nacisma reabilitāciju paredz cietumsodu no trim līdz pieciem gadiem. Likumprojekta autori uzskata, ka vajag bargi sodīt ikvienu, kurš pasludina par noziegumu antihitleriskās koalīcijas valstu rīcību Otrajā pasaules karā.

Veidos tribunālu

Par nacisma reabilitāciju likumprojektā paredzēts trīs gadu cietumsods, ziņo laikraksts Ņezavisimaja gazeta. Ja šādus izteikumus atļāvusies valsts amatpersona vai tie izplatīti ar plašsaziņas līdzekļu palīdzību, sods būs vēl bargāks — pieci gadi cietumā, kā arī naudassods no 100 000 līdz 500 000 rubļu (1600—8000 latu). Šo likumu varēs izmantot ne tikai Krievijas, bet arī ārvalstu pilsoņu tiesāšanai. Ja ārvalstu pilsonis uzdrošināsies kritizēt PSRS lomu nacisma sakāvē, viņam būs liegta iebraukšana Krievijā, bet ieceļošanas gadījumā viņu varēs apcietināt un tiesāt.

Likumprojekts paredz arī īpaša tribunāla izveidošanu, lai izvērtētu politiķu izteikumus un cīnītos pret nacisma atdzimšanu bijušās PSRS teritorijā. Pret valstīm, kas tiks atzītas par vainīgām šajos grēkos, varēs piemērot sankcijas: diplomātu izraidīšanu, diplomātisko attiecību pārtraukšanu, transporta un cita veida sakaru apturēšanu.

Latvija neuztraucas


Likumprojekta idejas autors ir Krievijas ārkārtējo situāciju ministrs Sergejs Šoigu, kurš ir viens no tuvākajiem premjera Vladimira Putina līdzgaitniekiem. S.Šoigu uzskata, ka likums ir vajadzīgs, lai "aizstāvētu mūsu vēsturi, mūsu tēvu un vectēvu varoņdarbus". "Tad dažu valstu prezidenti nevarēs nesodīti braukt uz mūsu valsti. Un dažu pilsētu vadītāji krietni padomātu pirms pieminekļu nojaukšanas," teica S.Šoigu. Viņš acīmredzot domāja Baltijas valstu līderus, kuri daudzkārt izteikuši Krievijai nepieņemamu vēstures vērtējumu. Latvijas ārlietu ministrs Māris Riekstiņš gan uzsver, ka Latvijā nav vērojama nacisma atdzimšana, tādēļ Latviju šāds likums neskar, ziņo LETA.

***

Bargs sods

Par centieniem "reabilitēt nacismu" un apšaubīt Sarkanās armijas varoņdarbus varēs sodīt gan Krievijas, gan ārvalstu pilsoņus. Likumprojekts paredz trīs gadu cietumsodu, bet valsts amatpersonām par likuma pārkāpšanu draudēs pat piecu gadu ieslodzījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits