Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Krievija informāciju par traģisko ugunsgrēku zemūdenē turēs aiz atslēgas

Kremlis trešdien paziņojis, ka netiks publiskota detalizēta informācija par Krievijas karaflotes dziļjūras kodolzemūdenē notikušo ugunsgrēku, kurā gājuši bojā 14 jūrnieki.

"Šo informāciju nevar pilnībā publiskot," paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs. "Tā pieder valsts noslēpuma kategorijai," viņš paskaidroja.

Ugunsgrēks minizemūdenē, kuras uzdevums bija veikt okeāna dibena pētījumus Krievijas karaflotes vajadzībām, izcēlies pirmdien, veicot biometriskos mērījumus Krievijas teritoriālajos ūdeņos.

Publiski par ugunsnelaimi valsts tālajos ziemeļos tika paziņots otrdien, bet Peksovs apliecināja, ka Putins par notikušo informēts nekavējoties.

"Ir pilnīgi normāli, ka šāda veida informācija netiek publiskota," viņš teica un piebilda, ka tas "atbilst Krievijas Federācijas likumiem".

Tikmēr aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu pavēstīja, ka daļai ekipāžas ugunsgrēkā izdevies izglābies, konkrētus skaitļus neminot.

"Gāja bojā 14 ekipāžas locekļi, pārējos izdevās izglābt. Notikusi liela traģēdija. Gājuši bojā mūsu biedri. Uz Krievijas karaflotes zinātniski-pētnieciskā dziļūdens aparāta plānveida pētījumu laikā Barenca jūrā Krievijas teritoriālajos ūdeņos izcēlās ugunsgrēks," paziņoja Šoigu, Severomorskas pilsētā atklājot ugunsgrēka iemesla noskaidrošanas komisijas sēdi.

"Kritiskā situācijā jūrnieki rīkojās varonīgi. No uguns pārņemtā nodalījuma vispirms evakuēja rūpniecības civilo pārstāvi, aizvēra aiz viņa lūku, lai nepieļautu uguns izplatīšanos pa visu dziļūdens aparātu, bet paši līdz beigām cīnījās par kuģa izdzīvošanu. Ar savu dzīvību cenu viņi izpildīja grūtu uzdevumu - likvidēja aizdegšanās perēkli, izglāba savus biedrus un dziļūdens aparātu," pavēstīja Šoigu.

Amatpersonas ir sniegušas skopu informāciju par notikušā apstākļiem un vietu. Vietējie plašsaziņas līdzekļi ziņojuši, ka ugunsgrēks notika uz slepenas minizemūdenes, kas darbināma ar kodolenerģiju.

Daudzu augsta ranga virsnieku klātbūtne varētu liecināt, ka zemūdenes uzdevums nebija ierasts.

Peskovs sacīja, ka "nav pieņemts lēmums" par sēru periodu Krievijas ziemeļos.

Krievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka 14 apkalpes locekļi gāja bojā, ieelpojot indīgus degšanas produktus pēc tam, kad ugunsgrēks izcēlās uz "zinātniskās izpētes dziļūdens aparāta transportēšanas zemūdenes", kas pētīja jūras dibenu.

Laikraksts Novaja Gazeta citēja avotus sakām, ka negadījums noticis uz AS-12, kas spēj sasniegt ļoti lielu dziļumu.

Dziļūdens kodolzemūdeni AS-12 izstrādāja Sanktpēterburgā pagājušā gadsimta 80.gadu beigās. Tā sastāv no vairākām titāna lodēm, spēj nolaisties sešu kilometru dziļumā un ūdenī sasniegt ātrumu līdz 30 mezgliem (55,5 kilometriem) stundā.

Rietumvalstu izlūkdienesti norādījuši, ka AS-12 ir domāts diversijām, un izstrādāts, lai iznīcinātu zemūdens infrastruktūru. Tā, piemēram, spēj iznīcināt maģistrālos starpkontinentālos sakaru kabeļus un zemūdens izlūkstacijas, kas novēro Krievijas jūras spēkus.

papildināta ar 5.-7.rindkopu

Top komentāri

Putleram viss ir aiz atslēgas,
P
jo MELU IMPĒRIJĀ nav citas alternatīvas, un PRAFDA ir tikai avīzes nosaukumā, bet ne vairāk.
Neslāvs
N
krievija - neizdevusies valsts un nelaimju nomākta zeme. Bet: ko sēši, to pļausi! Nostramusa pareģojumi piepildās
oops
o
Pēc krievu ziņām spriežot zemūdene ir galvenais krievu vundervafelis - starpkontinentu interneta kabeļu griezējs. Ko uz tāda rīka darīja apkalpe tikai no kapteiņiem un admirāļiem tiešā NATO flotes manevru tuvumā un vai krievus neaizdedzināja kāds jeņķu vundervafelis ir interesants bet mirstīgajiem neuzzināms info.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits