Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Krievija Irānā būvēs vēl divus atomreaktorus

Krievija otrdien parakstīja vienošanos ar Irānu par divu jaunu atomreaktoru būvniecību, bet nākotnē paredzēts palielināt kopējo Krievijas būvēto reaktoru skaitu Irānā līdz astoņiem, paziņoja valsts kodolenerģētikas aģentūra Rosatom.

Papildus citiem parakstītajiem līgumiem Irānas atbildīgā amatpersona par kodolenerģijas programmu Ali Akbars Salehi parakstīja vienošanos par divu jaunu Krievijas atomreaktoru būvniecību Bušeras atomelektrostacijā (AES).

Tā sauktajā Bušeras otrajā posmā ir divi reaktori līdzās jau pērn atklātajam reaktoram ar 1000 megavatu jaudu.

Abas valstis vienojās palielināt kopējo Bušeras reaktoru skaitu līdz četriem un nolēma būvēt "četrus līdzīgus reaktorus citā Irānas vietā", kuru noteiks Irāna, norādīts Rosatom paziņojumā.

"Projekts atradīsies [ANO] Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārraudzībā, un pilnībā atbildīs kodolieroču neizplatīšanas režīmam,", uzsvērts Rosatom paziņojumā. Kodoldegviela tiks ražota Krievijā un izlietotā kodoldegviela tiks vesta atpakaļ uz Krieviju.

Tomēr valstis "plāno pētīt ekonomisko pamatojumu un iespējamību ražot degvielas stieņu komponentus Irānā, kurus varētu izmantot šajos reaktoros," norādīts paziņojumā.

Irāna plāno uzbūvēt vēl 20 atomreaktorus, ieskaitot četrus Bušerā, lai samazinātu savu atkarību no naftas un gāzes.

Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas  īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna  to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai miermīlīgi civili mērķi.

Irāna vēlas, lai apmaiņā pret tās kodolprogrammas ierobežošanu tiktu atceltas ASV, ES un ANO noteiktās sankcijas pret Irānu .

Jau vēstīts, ka pagājušā gada 24.novembrī Irānas  un sešu lielvalstu sarunās Ženēvā tika panākta pagaidu vienošanās, kas paredz, ka Irāna  uz sešiem mēnešiem ierobežos savu kodolprogrammu, savukārt Rietumvalstis mīkstinās pret Irānu  noteiktās sankcijas

Svētdien ASV valsts sekretārs Džons Kerijs Omānā tikās ar Irānas ārlietu ministru Mohamedu Džavaru Zarifu, lai samazinātu atšķirības valstu pozīcijās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits