Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Krievija pieprasa garantijas, ka Turcijas radars nebūs vērsts pret tās kodolspēkiem

Krievija piektdien pieprasīja Rietumu drošības garantijas, reaģējot uz Turcijas paziņojumu, ka tā varētu piekrist savā teritorijā izvietot NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas radaru staciju.

Krievijas Ārlietu ministrija norādījusi, ka radaru stacijas izvietošana Turcijā iezīmē vēl vienu soli "ASV globālās pretraķešu aizsardzības sistēmas Eiropas segmenta" izvēršanā.

Ministrija atkārtoti uzsvērusi Maskavas prasību pēc "skaidrām, tiesiski saistošām garantijām, ka Eiropā izvērstā pretraķešu aizsardzības sistēma nav vērsta pret Krievijas stratēģiskajiem kodolspēkiem".

Vašingtona iepriekš norādījusi, ka šādas garantijas neesot nepieciešamas, jo tās jau esot ietvertas ASV un Krievijas pastāvošajā līgumā par kodolatbruņošanos.

NATO lēmums turpināt Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas veidošanu bijis viens no galvenajiem klupšanas akmeņiem Maskavas un Vašingtonas attiecību "restartēšanā".

Krievija bažījas, ka pretraķešu aizsardzības sistēma var faktiski neitralizēt tās kodolieročus.

Taču NATO norāda, ka sistēma var būt efektīva tikai pret nelieliem kodolarsenāliem, kādi varētu nonākt, piemēram, Irānas rīcībā.

Kā ziņots, Turcijas Ārlietu ministrija ceturtdien pavēstīja, ka Ankara plāno savā teritorijā izvietot agrīnās brīdināšanas radaru, kas būtu NATO Eiropas pretraķešu aizsardzības sistēmas sastāvdaļa.

Ieceri par Eiropas mēroga pretraķešu aizsardzības sistēmas izveidi militārās alianses līderi apstiprināja pagājušajā gadā Lisabonā.

"Mūsu valsts ir atbalstījusi šo lēmumu kopš paša sākuma un aktīvi iesaistījusies šajā procesā," savā paziņojumā skaidro ministrija.

Ankara atklāja, ka tehniskās sarunas par aizsardzības sistēmas izvietošanu "nonākušas gala stadijā", un Turcijas amatpersonas sola, ka iesaistīšanās NATO pretraķešu aizsardzības sistēmā "stiprinās NATO aizsardzības spējas un Turcijas nacionālo aizsardzības sistēmu".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits