Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Krievijā sekmīgi noslēgušies jaunās zemūdeņu raķetes Laineris izmēģinājumi

Krievijā pabeigta jaunās jūras bāzējuma stratēģiskās ballistiskās raķetes Laineris lidojumu izmēģinājumu programma, vēsta aģentūra Interfax, atsaucoties uz avotu Krievijas Jūras kara flotes (JKF) Galvenajā štābā.

Izmēģinājumi atzīti par sekmīgiem, un raķete tuvākajā laikā tiks pieņemta JKF bruņojumā – tāpat kā ar modernizētajām R-29RMU2 Siņeva, arī ar Laineriem tiks aprīkotas projekta 667BDRM Delfīns zemūdenes.

Lainerim ir līdzīgi parametri kā ballistiskajai zemūdeņu raķetei Siņeva, taču tā aprīkota ar daudz mūsdienīgākām pretraķešu aizsardzības pārvarēšanas sistēmām. Jaunā raķete ir spējīga nest līdz 12 mazas jaudas vai līdz četriem vidējas jaudas kaujas blokiem (kodolgalviņām). Tāpat Laineris ir spējīgs nest vairākus atšķirīgas jaudas kaujas blokus dažādās kombinācijās. Jau agrāk tika ziņots, ka Lainera pieņemšana bruņojumā ļaus pagarināt Krievijas zemūdeņu Delfīns ziemeļrietumu grupējuma darbību līdz 2025.-2030. gadiem.

Pirmoreiz par Lainera izmēģinājumiem kļuva zināms 2011. gada 20. maijā, tomēr tad militārpersonas šo informāciju noliedza, apgalvojot, ka īstenots raķetes Siņeva kontroles izmēģinājums. Raķete tika palaista no atomzemūdenes K-84 Jekaterinburga. Vēlāk gan kļuva zināms, ka izšautā raķete bijusi Laineris. Daži eksperti izteica viedokli, ka Laineris patiesībā ir nevis jauna raķete, bet Krievijas JKF bruņojumā 2007. gadā pieņemtās Siņeva ievērojami uzlabots variants.

Siņeva garums ir aptuveni 15 metri, diametrs 1,9 metri, bet starta masa vairāk nekā 40 tonnas. Raķešu komplekss ļauj veikt kā vienlaikus vairāku tā atsevišķu raķešu startus no kustībā esošām zemūdenēm dziļumā līdz 55 metriem un ātrumā līdz 7 mezgliem stundā. Siņeva ir spējīga nest no četriem līdz astoņiem kaujas blokiem, bet tās lidojuma tālums ir 8,3 tūkstoši kilometru. Atbilstoši Krievijas Aizsardzības ministrijas plāniem, Siņeva atradīsies JKF bruņojumā līdz 2030. gadam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits