Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Krievijā vēršas plašumā skandāls par hakeru publiskotajām Naši līderu elektroniskajām sarakstēm

Krievijā vēršas plašumā skandāls saistībā ar hakeru grupējuma Anonymus publiskoto prokremliskās jaunatnes organizācijas Naši vadītāju elektroniskajām sarakstēm.

Publiskotie dokumenti parāda, kā Naši organizējusi dažādus "tautas" protestus un nomelnošanas kampaņas pret Kremlim netīkamām personām. Nopludinātā informācija arī satur pasākumu finansējuma tāmes un atskaites par visai iespaidīgām naudas summām.

Hakeru grupējums Anonymous v Rossiji publiskojis agrākā Naši vadītāja un tagadējā Krievijas Jaunatnes lietu aģentūras vadītāja Vasīlija Jakemenko, jauniešu organizācijas Naši preses sekretāres Kristīnes Potupčikas, kā arī augsti stāvoša Naši pārstāvja Aleksandra Gagijeva e-pasta saraksti vairāku gadu garumā.

Kā vēsta Krievijas mediji, publiskotajā sarakstē atrodams saraksts ar Krievijas prezidentam Dmitrijam Medvedevam uzdodamiem apstiprinātiem jautājumiem, kurus "interneta kopienas pārstāvjiem" bija jāuzdod viņa plaši reklamētajā brīvajā tikšanās reizē 2011.gada 9.novembrī.

Nopludinātā sarakste arī atklāj plašu koordinētu kampaņu pret opozīcijas politiķi Alekseju Navaļniju, kuru mēģināts nomelnot, atainojot kā "fašistu". Kristīnas Potupčikas e-pasta vēstules atrodami Naši provokatoru vārdi un telefonu numuri, kā arī blogotāju saraksts, kuriem maksājusi prokremliskā organizācija.

Kā paziņoja Anonymous v Rossiji, viņu rīcībā ir arī citu Krievijas varas iestādēm pietuvinātu personu sarakste, kas tiks publiskota.

Krievijas sabiedrību arī šokējušas naudas summas, ar kādām finansēta Jaunatnes lietu aģentūra, kā arī īpaši uz vēlēšanām izveidotas organizācijas, kā Staršeje pokoļeņije. Finansējums 2012.gada janvārim veido 1,54 miljonus rubļu (27 000 latu), bet uz visu 2012.gadu 18,48 miljonus rubļu (329 000 latu).

Savukārt federālajā jaunatnes projektā Vsje doma pāris dienu laikā 2011.gadā no 4-6.decembrim iztērēti 5,632 miljoni rubļu (100 000 latu), kas izlietoti priekšvēlēšanu aģitācijai dažādos reģionos, bet vēl pusmiljons rubļu iztērēts Maskavā.

Tikmēr Krievijas sporta un tūrisma ministrs Vitālijs Mutko trešdien paziņoja, ka pēc prezidenta vēlēšanām Vasīlijs Jakemenko atkāpsies no ministrijai pakļautās Jaunatnes lietu aģentūras vadītāja amata. Mutko pavēstīja, ka Jaunatnes lietu aģentūra kā ministrijas struktūrvienība tiks saglabāta, bet tai būs jauns vadītājs.

Krievijas medijos iepriekš vairākkārt izskanējusi informācija par Jakemenko gaidāmo aiziešanu no amata, taču aģentūra šīs ziņas nekomentēja.

Jakemenko no no 2005.līdz 2007.gadam vadīja prokremlisko organizāciju Naši, līdz tika iecelts par jaunizveidotās Jaunatnes lietu aģentūras vadītāju. Kaut arī organizācijā Naši viņš oficiāli ieņem "komisāra" amatu, viņš tik uzskatīts par Naši reālo līderi, kas pieņem visus ar organizāciju saistītos lēmumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits