Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Krievijas Ārlietu ministrija apsūdz Kijevu par situācijas saasināšanos Krimā

Krievijas Ārlietu ministrija sestdien apsūdzējusi Kijevu, ka tā saasina spriedzi Krimā, "paužot satraukumu" par notikumu attīstību pussalā.

"Naktī uz 1.martu nezināmi bruņoti cilvēki, kas nosūtīti no Kijevas, mēģināja ieņemt Krimas Autonomās Republikas Iekšlietu ministrijas ēku. Provokācijas rezultātā ir cietušie. Pateicoties pašaizsardzības vienību izlēmīgai rīcībai, Iekšlietu ministrijas ēkas ieņemšanu izdevies novērst," apgalvo ministrija.

Krimas vietējie mediji ziņo, ka naktī pie ēkas bijusi dzirdama šaušana, taču nekāda informācija par notikušo, tāpat kā par kādiem cietušajiem, netiek sniegta.

Tikmēr Krievijas Ārlietu ministrija ziņo: "Jaunākie notikumi apstiprina zināmo Kijevas politisko aprindu centienus destabilizēt situāciju pussalā."

Kā ziņots, Krievija solījusi "neatstāt bez uzmanības" Krimas jaunā premjera aicinājumu palīdzēt nodrošināt mieru un kārtību Krimas teritorijā.

Krimas premjers Sergejs Aksenovs sestdienas rītā lūdza Krievijas palīdzību, jo Ukrainas centrālā vara no amatiem atlaidusi Krimas milicijas vadību, taču jaunos priekšniekus Sevastopole neatzīst. Vienlaikus Aksenovs paziņoja, ka savā personīgā kontrolē pārņem visu Krimas spēku struktūru vadību.

Savukārt Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks sestdien pavēstīja, ka Ukraina atsakās atbildēt ar spēku uz Krievijas provokācijām Krimas pussalā, kur vairākas dienas notiek krievu karavīru pārvietošana un dažādu objektu bloķēšana.

"Nesamērīgā Krievijas spēku klātbūtne Ukrainas teritorijā ir provokācija, bet Krievijas mēģinājumi likt Ukrainai atbildēt uz to ar spēku ir izgāzušies," televīzijā pārraidītā ministru kabineta sēdē paziņoja Jaceņuks. "Mēs prasām, lai krievu karavīri atgrieztos savās pastāvīgās dislokācijas vietās."

"Krievijas partneri, beidziet provocēt pilsoņu pretimstāvēšanu Ukrainā un pildiet bāzes vienošanos starp Ukrainu un Krievijas Federāciju," sacīja Jaceņuks. "Es ļoti aicinu visus nomierināties un nepadoties provokācijām. Ukraina darīs visu, lai mēs būtu viena valsts, lai tiktu aizsargātas nacionālās minoritātes un visas diskusijas par to, ka Krimu kāds iekaros, izrādītos meli."

Ukrainas aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs Igors Teņjuhs sestdien paziņoja, ka Krievija savus bruņotos spēkus Krimā palielinājusi par 6000 karavīru, kas ir rupjš ar Krieviju noslēgto līgumu pārkāpums.

"Šajā lakā Krievijas Federācija veikusi savu spēku palielināšanu par 6000 cilvēku, kas ir rupjš pārkāpums. Tāpat uz Krimas Autonomo Republiku pārdislocēti 30 bruņutransportieri," valdības sēdē paziņoja Teņjuhs.

Pēc viņa teiktā, krievu karavīri Krimā bloķē administratīvās ēkas un armijas daļas, kas arī ir rupjš līgumu un Budapeštas memorandu pārkāpums.

Kā ziņots, ar automātiem bruņoti armijas formas tērpti cilvēki sestdienas rītā ieņēmuši visas ielas ap ministru kabinetu un parlamentu Krimas pilsētā Simferopolē.

Bruņotajiem cilvēkiem formas tērpi ir bez atpazīšanas zīmēm, sejas segtas maskām. Viņi pilnībā kontrolē ielas ap ministru kabinetu un parlamentu. Parlamenta priekšā izveidotas divas aizsardzības pozīcijas ar ložmetējiem.

Tajā pat laikā militārpersonas netraucē iedzīvotāju transporta kustībai. Krimas tiesībsargājošo iestāžu darbinieki Simferopolē nav redzami, izņemot autoinspektorus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits