Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Krievijas Cilvēktiesību padome: Putins ir neleģitīms

Par Krievijas prezidenta vēlēšanu uzvarētāju izsludinātajam Vladimiram Putinam nav likumīga pamata, lai ieņemtu valsts galvas amatu, jo 4.martā notikušais "elektorālais pasākums" nebija prezidenta vēlēšanas, teikts pirmdien izplatītajā Krievijas Cilvēktiesību padomes paziņojumā.

To parakstījuši Krievijas prezidenta cilvēktiesību padomes locekles Ludmila Aleksejeva un Svetlana Ganuškina, advokāts Jurijs Šmits, asociācijas Golos vadītāja Lilija Šibanova, politologs Dmitrijs Oreškins un citi.

4.martā notikušais pasākums neatbilda nevienam no starptautiskajiem brīvo vēlēšanu kritērijiem - vēlēšanās netika ļauts kandidēt neatkarīgajiem kandidātiem, premjerministrs Putins izmantoja dienesta stāvokli, viņam par labu tika pielietoti administratīvie resursi, balsošanas laikā tika konstatētas neskaitāmas manipulācijas ar apliecībām, kas vēlētājiem ļauj balsot jebkurā iecirknī, tika rīkoti "karuseļi" - masveidīga balsošana ar viltotām vēlētāju apliecībām, masveidīga balsošana uz vēlētāju papildu sarakstu pamata.

Saistībā ar to padome "ar nožēlu ir spiesta konstatēt, ka jautājums par Krievijas Federācijas prezidenta ievēlēšanu paliek atklāts, bet par uzvarētāju izsludinātajam Putinam nav likumīga pamata, lai ieņemtu šo amatu".

Atbilstoši oficiālajiem rezultātiem 4.martā notikušajās Krievijas prezidenta vēlēšanās uzvarēja līdzšinējais premjerministrs Putins, saņemot 63,6% balsu.

Otrajā vietā ir komunistu līderis Genādijs Zjuganovs ar 17,18% balsu, trešajā - miljardieris Mihails Prohorovs ar 7,98%, ceturtajā - populists Vladimirs Žirinovskis ar 6,22%, bet pēdējais ir partijas Taisnīgā Krievija līderis Sergejs Mironovs ar 3,85% balsu. Putina inaugurācijas ceremonija plānota maijā. Putins saviem atbalstītājiem paziņojis, ka izcīnījis "tīru uzvaru".

Krievijas prezidenta vēlēšanu kampaņa tika organizēta par labu līdzšinējam premjerministram Putinam, bet pašu vēlēšanu norisi aizēnoja procesuāli pārkāpumi, nākamajā dienā pēc balsojuma paziņoja Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērotāji.

Vēlēšanu kampaņas "apstākļi, nenoliedzami, bija veidoti Vladimira Putina labā", savukārt balsu skaitīšana "gandrīz trešajā daļā novēroto iecirkņu procesuālo pārkāpumu dēļ tika novērtēta negatīvi", skaidro eksperti. EDSO misijas vadītāja Heidi Taljavini aicināja izmeklēt visas liecības par vēlēšanu norises pārkāpumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits