Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Krievijas iebildumi apdraud Annana iecerēto Ženēvas konferenci Sīrijas jautājumā

ANO un arābu līgas īpašā vēstnieka Kofi Annana ieceri sestdien Ženēvā sarīkot starptautisko konferenci Sīrijas jautājumā apdraud Krievijas iebildumi, vēsta diplomāti.

Lai glābtu sestdienas konferenci, Annans ierosinājis jau piektdien Ženēvā noturēt ASV, Lielbritānijas, Francijas, Ķīnas un Krievijas konsultācijas. Situāciju varētu atrisināt arī piektdien Sanktpēterburgā gaidāmā ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones tikšanās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Klintone, kā arī viņas Lielbritānijas un Francijas kolēģi - Viljamss Heigs un Lorāns Fabiuss pavēstījuši Annanam, ka Ženēvas sanāksmi nav jēgas rīkot, ja nav garantēta vienošanās par viņa ierosināto Sīrijas pagaidu valdības izveidi, atzīst diplomāti.

Ženēvas konference, kurā bez ANO Drošības padomes piecu pastāvīgo locekļu ārlietu ministriem tiek gaidīti arī Turcijas, Kataras un Kuveitas ministri, iecerēta kā publiska atbalsta izrādīšana Annana plānam par pārejas periodu Sīrijas krīzes atrisināšanai.

Kā ziņots, Annans ierisinājis Sīrijā izveidot pagaidu valdību, kuras sastāvā ietilptu gan prezidenta Bašara al Asada atbalstītāji, gan opozīcijas pārstāvji. Annana sagatavotajā projektā teikts, ka pagaidu valdībā iekļaujami Asada kabineta locekļi un opozīcijas pārstāvji, taču ne tās amatpersonas, "kuru klātbūtne varētu kaitēt pārejas procesam un apdraudēt valdības uzticamību vai arī iedragāt izlīguma centienus".

Šis formulējums, kā atzīst diplomāti, paredz to, ka malā varētu tikt nostumts gan Asads, gan zināmi opozīcijas pārstāvji. Tomēr viņi uzsver, ka dokuments nesatur neko tādu, kas norādītu uz automātisku Asada izslēgšanu no spēles.

Taču Maskava iebildusi pret formulējumiem, kas varētu ierobežot Sīrijas pagaidu valdības sastāvu. "Ārvalstu spēlētāji nedrīkst diktēt sīriešiem savus risinājumus. Mēs neatbalstām un nevaram atbalstīt jebkādu iejaukšanos vai risinājumu, kas diktēts no ārpuses," ceturtdien telefonsarunā ar Annanu norādīja Lavrovs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits