Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Navaļnija atbalstītāju demonstrācijās Krievijā piedalījušies vismaz 110 000 cilvēku; aizturēti 2250

Apcietinātā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstītāju demonstrācijās sestdien piedalījušies vismaz 110 000 cilvēku un saskaņā ar organizācijas OVD-Info apkopotajām ziņām protestos visā valstī līdz šim aizturēti jau 2250 cilvēki, tai skaitā 102 nepilngadīgie un vismaz 38 žurnālisti.

Visvairāk aizturēto ir Maskavā, kur protesti vēl turpinās, kā arī Sanktpēterburgā, Novosibirskā un Vladivostokā. Maskavas centrā policija dienas vidū aizturēja Navaļnija sievu Jūliju, bet pievakarē tika ziņots, ka viņa atbrīvota. Galvaspilsētas Puškina laukumā tika aizturēta arī Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juriste Ļubova Soboļa, kas pirms divām dienām uz neilgu laiku jau bija aizturēta un sodīta ar naudassodu.

Kā liecina žurnālistu un aktīvistu publiskotie videoieraksti sociālajos tīklos, Krievijas drošības struktūras pret mierīgajiem protestētājiem daudzviet vērsušās ar rupju spēku, cilvēki sisti ar stekiem, nogāzti zemē, saņēmuši spērienus. Krievijas mediji ziņo arī par kratīšanām Navaļnija štābos; Maskavā, Habarovskā, Tverā, Barnaulā un Belgorodā aizturēti šo štābu vadītāji vai koordinatori.

Pirmās protesta akcijas sākās Krievijas Tālajos Austrumos un Sibīrijā - Habarovskā, kur cilvēki turpina protestēt arī pret sava bijušā gubernatora Sergeja Furgala apcietināšanu, Vladivostokā, Irkutskā, Ulanudē, Čitā, Jakutskā un citviet.

Maskavā saskaņā ar Krievijas Korupcijas apkarošanas fonda aplēsēm protesti pulcinājuši 50 000 cilvēkus, lai gan Krievijas Iekšlietu ministrijas oficiālajā informācijā bija norādīts vairāk nekā desmit reizes mazāks dalībnieku skaits - 4000 cilvēku.

Mierīgā protesta akcija Maskavā sākās Puškina laukumā, kur policija jau labu laiku pirms tam sāka aizturēt cilvēkus. Policisti, saķērušies īsās ķēdēs, iejuka starp protestētājiem un bez jebkāda iemesla, uz labu laimi izrāva no pūļa cilvēkus un veda viņus uz aizturēšanas automobiļiem.

Radiostacijas Eho Moskvi korespondents vēstīja, ka Navaļnija atbalstītājiem izdevies nomierināt vairākus provokatorus un nepieļaut sajukumu. Vēlāk policija un Nacionālā gvarde protestētājus no Puškina laukuma izstūma, daļa no viņiem pa Tveras bulvāri devās Manēžas laukuma virzienā, vēl daļa virzījās uz Kremļa pusi.

Vakarā daļa protestētāju devušies uz izmeklēšanas izolatoru Matrosskaja tišina, kur atrodas Navaļnijs. Vietnē MBH Media ziņots, ka arī tur omonieši sākuši aizturēt un sist cilvēkus.

Sanktpēterburgā protestos iesaistījušies aptuveni 10 000 cilvēku, lēsusi aģentūra AFP. Protesta akcijai bija jānotiek Senāta laukumā, bet tur bija izvietoti lieli omoniešu spēki un tūkstošiem protestētāju devās mierīgā gājienā pa Ņevas prospektu, kas arī tika nobloķēts, un tad gājiens pagriezās Marsa laukuma virzienā.

Vietne Mediazona tikmēr vēsta, ka Krievijas federālais mediju uzraudzības dienests Roskomnadzor pieprasījis, lai laikraksts Novaja gazeta dzēš materiālu, kurā tika ziņots, ka netālu no Maskavas kādā pansionātā pulcināti studenti, kuri gatavoti, lai par samaksu rīkotu provokācijas Navaļnija atbalstītāju demonstrāciju laikā un sociālajos tīklos publicētu viltus liecības par vardarbību no demonstrantu puses.

Tikmēr Vladivostokā saistībā ar protesta akciju ierosināta lieta par "apdraudējumu transporta ekspluatācijai".

Kā atzīmē Meduza, vēl nekad Navaļnija atbalstītāju akcijas ārpus Maskavas un Sanktpēterburgas nav bijušas tik plašas.

Nesakcionētā Navaļnija atbalsta akcija sestdien notika pie Krievijas vēstniecības Rīgā. Oficiāli iecerēto plašāko pasākumu Rīgas dome nesaskaņoja Covid-19 ierobežošanas pasākumu dēļ, tāpēc jaunatnes organizācija Protests visas dienas garumā plānoja organizēt individuālu plakātu nolikšanu, ievērojot drošības pasākumus. Nesakcionētajā akcijā piedalījās vairāki desmiti cilvēku, un tas noritēja bez starpgadījumiem.

Akcijas Navaļnija atbalstam sestdien notikušas arī citviet pasaulē, tai skaitā Viļņā, Tallinā un Narvā, Amsterdamā, Stokholmā un Londonā.

papildināts virsraksts un visa ziņa

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits