Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Noskaidrots Gazprom piederošo Conexus akciju pircējs, kuru vēl neatklāj

Izsolē, kas pirmdien notika Krievijas valsts kontrolētā dabasgāzes koncerna Gazprom elektroniskajā tirdzniecības platformā, noskaidrots uzņēmumam piederošo Latvijas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora Conexus Baltic Grid (Conexus) akciju paketes pircējs, paziņojusi Krievijas kompānija.

Izsolē, kurā tika piedāvāti 34,09911% Conexus akciju, piedalījās divi pretendenti. Uzvarētājs pagaidām netiek atklāts.

Akciju paketes sākumcena bija 79 miljoni eiro, bet minimālā cena - 70 miljoni eiro. Izsoles lejupejošais solis bija viens miljons eiro, bet augšupejošais solis - 500 000 eiro.

Iepriekš ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro (KPV LV) aģentūrai LETA atzina, ka Gazprom ir tiesības pārdot sev piederošās Conexus akcijas jebkuram investoram. Vienlaikus ministrs lika noprast, ka Latvija izolē nepiedalīsies.

Arī otrs Conexus privātais akcionārs - investīciju fonds Marguerite Fund - iepriekš paziņoja, ka pārdos tam piederošos 29,06% "Conexus" akciju. Pircējs būs Japānas kompānijas "Marubeni" fonds.

Ekonomikas ministrs norādīja, ka Latvijai ir Conexus akciju pirmpirkuma tiesības, tāpēc par visiem plānotajiem darījumiem ar šīs kompānijas akcijām būs jālemj Ministru kabinetam. Pagaidām nav zināms, kad valdība varētu šo jautājumu skatīt.

Gadījumā, ja Latvija lems iegādāties pārējiem investoriem piederošās Conexus akcijas, to īpašniece būs AS Augstsprieguma tīkls.

LETA jau vēstīja, ka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) sertificējusi Conexus ar diviem nosacījumiem, kas uzņēmumam jāizpilda līdz 2019.gada beigām.

Conexus jānodrošina, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves autoruzraudzību no 2020.gada 1.janvāra īsteno komersants, kas nav tiešā vai netiešā veidā saistīts ar Krievijas Gazprom un tā saistītajiem komersantiem.

Savukārt otrs nosacījums paredz nodrošināt, ka no 2020.gada 1.janvāra Gazprom nav iespēju tieši vai netieši kontrolēt Conexus, proti, Krievijas uzņēmumam jāpārdod sev piederošās akcijas.

Šī nosacījuma otra daļa paredz, ka līdz 2020.gada 1.janvārim Conexus jānovērš arī interešu konflikta riski, ko rada "Marguerite Fund" vienlaicīga dalība gan Conexus, gan Latvijas gāzē.

Latvijas gāze ir dabasgāzes tirgotājs, kam pieder arī sadales sistēmas operators a/s Gaso. Savukārt Conexus ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Tas pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latviju ar Krieviju, Lietuvu un Igauniju.

Conexus ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir valstij piederošais "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Fund" - 29,06% akciju.

Conexus tika dibināts 2016.gadā reorganizācijas rezultātā, no Latvijas gāzes nodalot pārvades un uzglabāšanas darbības virzienus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits