Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

papildināta - Krievija stiprina "piena karu" pret nepakļāvīgo Baltkrieviju

Krievijas varas iestādes noteikušas jaunus aizliegumus piena produktu importam no Baltkrievijas, mēģinot izdarīt spiedienu uz kaimiņvalsti, kas pēdējā laikā atļāvusies atklāti kritizēt Maskavu. Lai gan Krievijas amatpersonas apgalvo, ka aizliegumam nav politisku motīvu, visas pazīmes liecina, ka Krievijas rīcība ir atbildes reakcija uz Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko izteikumiem.

"Krievija nav noteikusi sankcijas pret Baltkrieviju. Šie noteikumi pieņemti, rūpējoties par mūsu patērētāju veselību," apgalvo Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs. Savulaik līdzīgi argumenti izmantoti, lai aizliegtu vīna un minerālūdens importu no Gruzijas. Aizliegums attiecas uz vairāk nekā 1000 veidu piena produktiem. Krievijas amatpersonas vēsta, ka Baltkrievijas ražotāji nav izpildījuši prasības par produktu noformējumu, kas stājās spēkā pirms pusgada. Tiesa gan, aizliegums attiecas tikai uz Baltkrieviju, lai gan Krievijas prasības nav izpildījuši arī Ukrainas, Lietuvas un Latvijas piena produktu ražotāji.

Laikraksts Biznes&Baltija ceturtdien citē Rīgas piena kombināta (RPK) pārstāvi Līgu Rimšēviču, kas informējusi, ka patlbana Krievijā norit piegādātāju pārsertifikācija, tādējādi uzņēmuma eksports uz šo valsti uz kādi brīdi ticis apturēts, bet tagad notiek mazākā apmērā. Kas jāraksta uz marķējuma, uzņēmums uzzinājis tikai jūnija pirmajos datumos. Sieram īsā laikā izdevies izgatavot jaunu iepakojumu, tādējādi izdevies atjaunot iepriekšējo piegāžu apjomu. Arī krējums ir marķēts no jauna un nākamnedēļ parādīsies tirgū, savukārt pienu Lāse varēs izlaist tikai jūlijā. Tad arī plānots atgriezties pie maija apjomiem.

RPK uz Krieviju eksportē 7% saražotā, bet Krievija veido 30% uzņēmuma eksporta struktūrā.

Krievijas lēmums ir smags trieciens Baltkrievijas piensaimniecībai, kas eksportē ap 40% saražotās produkcijas. 95% eksporta līdz šim tika sūtīti uz Krieviju, nodrošinot Baltkrievijai ap 500 miljonus latu lielus ienākumus gadā. Krievijas piensaimnieki jau sen žēlojas par baltkrievu dempingu, jo Baltkrievija dāsni atbalsta savus lauksaimniecības produktu ražotājus. Pateicoties subsīdijām, Baltkrievijas piena produkti esot par 30—50% lētāki nekā Krievijā ražotie.

Krievijas lēmums tiek skaidrots ne tikai ar savu piensaimnieku aizsardzību, bet arī ar Maskavas un Minskas politisko konfliktu. A.Lukašenko pēdējā laikā veltījis bargus vārdus Krievijai un solījis meklēt partnerus citās pasaules malās.

(pievienota 4. un 5.rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits