Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Par vēlēšanu nelikumībām Krievijā pie atbildības sauks noziedzīgo shēmu zemākā posma dalībniekus

Četrus mēnešus pēc Krievijas parlamenta vēlēšanām, kuru gaitā novērotāji konstatēja masveidīgu rezultātu viltošanu, tiesībsargājošās iestādes nolēmušas vainīgos sodīt, tomēr tiesas priekšā būs jāatbild vien nelikumīgo shēmu zemākā posma dalībniekiem, kas turklāt var tikt cauri sveikā ar vieglu izbīli, vēsta laikraksts RBK Daily.

Novērotāji vēlēšanu gaitā konstatēja protokolu viltošanu, nelikumīgu biļetenu ievietošanu balsošanas urnās, kā arī tā dēvētos "karuseļus", kad nereģistrēti vēlētāji balsojuši vairākkārt.

Tā Maskavā uzsāktas krimināllietas pret astoņiem "karuseļu" dalībniekiem, kas par 1000 rubļu atlīdzību vēlēšanu urnās iemetuši biļetenus par labu Kremļa partijai Vienotā Krievija. Anonīms avots Izmeklēšanas komisijā laikrakstam atklājis, ka šo lietu figuranti ir "alkoholiķi, klaidoņi un maznodrošinātie", kurus ir "žēl sodīt". Viņš uzsvēra, ka viņa kolēģi cenšas saukt pie atbildības prefektūru un pārvalžu amatpersonas, kas acīmredzot ir iejauktas noziedzīgajā shēmā.

Savukārt Novosibirskā tiesā iesniegta lieta pret kādu sētnieku, kuram par to, ka viņš balsošanas urnās sametīs biļetenus par labu partijai Taisnīgā Krievija, samaksāti 1000 rubļi (18 lati). Bet Ufā pie atbildības grasās saukt iecirkņu komisiju darbiniekus un nenoskaidrotas personas saistībā ar apsūdzībām par mahinācijām pie balsu skaitīšanas un nelikumīgu vēlēšanu biļetenu iemešanu urnās.

Pēc 4.decembra vēlēšanām novērotāji publiskoja neskaitāmas liecības par rezultātu viltošanu, arī videoreportāžas par nelikumīgu biļetenu ievietošanu balsošanas urnās, novērotāju atskaites un fotogrāfijas, kas liecina par balsu skaitīšanas rezultātu sagrozīšanu.

Novērotāji vairākos iecirkņos Maskavā konstatējuši, ka rezultāti falsificēti par labu Kremļa partijai Vienotā Krievija, savukārt liberālās partijas Jabloko sniegums oficiālajos rezultātos sarucis līdz nepazīšanai. Par konstatētajiem pārkāpumiem opozīcijas partijas vairākās Krievijas pilsētās vērsušās ar prasībām tiesās.

Tīmekļa organizācija, ar kuras apkopotajiem datiem iespējams iepazīties vietnē nabludatel.org, uzskata, ka Vienotā Krievija vēlēšanās visā valstī ieguvusi vien 29,8% balsu, bet galvaspilsētā par to nobalsojuši 25,8% vēlētāju. Atbilstoši oficiālajiem datiem, Vienotā Krievija valstī saņēma nepilnus 50% balsu, bet Maskavā - vairāk nekā 45%.

Saskaņā ar aktīvistu rīcībā esošo informāciju liberālā partija Jabloko ieguvusi pietiekami daudz balsu, lai iekļūtu parlamentā. Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem partija saņēmusi vien 3,3% balsu, tādējādi tai nav izdevies pārvarēt iekļūšanai Valsts domē noteikto 7% barjeru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits