Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Pasaules gala gaidītāji pamet alas Krievijā

Bailes no līķu indes Penzas sektantiem izrādās lielākas nekā no pastarās dienas


Ala pie Penzas apgabala Nikoļskas ciema, kur pērnruden paslēpās vairāk nekā 30 sektantu, nu ir tukša. Kā ziņo Krievijas plašsaziņas līdzekļi, piektdienas rītā, nesagaidījuši pasaules galu, virszemē iznāca pēdējie deviņi bēgļi. Vietējā glābšanas dienesta darbinieki no alas arī izvilka divu brīvprātīgajā trimdā mirušu sieviešu atliekas.

Viss sākās pagājušā gada novembrī. Pašpasludinātais pravietis un shimas mūks Pjotrs Kuzņecovs pierunāja savus sekotājus patverties tuvējā alā, jo drīz pienākšot pasaules gals. P.Kuzņecovs sludināja, ka izglābsies tikai alā mītošie ticīgie. Pazemē patvērumu guva 35 viņa atbalstītāji no dažādiem Krievijas un Baltkrievijas nostūriem — viņu vidū arī ģimenes ar mazgadīgiem bērniem. Sektanti noslēdza ieeju, un nelīdzēja pat vietējā mācītāja un Penzas pareizticīgo bīskapa aicinājumi atgriezties virszemē. Tur palika tikai pats P.Kuzņecovs, aizbildinoties ar nepieciešamību turpināt dvēseļu glābšanu.

Nepieskaitāms


Februārī medicīniskā ekspertīze atzina P.Kuzņecovu par nepieskaitāmu un ievietoja Penzas psihiatriskajā slimnīcā. Pēc ilgām diskusijām ar sektantiem, mācītājiem un vietējām amatpersonām izdevās pierunāt septiņus cilvēkus iziet no alas. Pirmajā aprīlī tajā notika vairāki nogruvumi un alu pameta vēl 14 sektantu, bet dienu vēlāk — vēl trīs. Pārējie paziņoja, ka paliks alā, jo pasaules gals pienākšot pareizticīgo Lieldienās, 27.aprīlī.

P.Kuzņecovs šajā laikā neskaidrā veidā bija pamanījies gūt smagu galvas traumu. Par to uzzināja viņa sekotāji un nosprieda, ka "pravietim" uzbrukts. Tāpēc deviņi alā palikušie sazvērnieki atteicās iziet virszemē arī pēc Lieldienām, kaut pasaules gals joprojām kavējās. Viņi paziņoja, ka izies tikai jūnija vidū — 75 dienas pēc "uzbrukuma" P.Kuzņecovam.

Līķi alā


Viens no alu pametušajiem cilvēkiem varas iestādēm pastāstīja, ka divi tās iemītnieki jau miruši. Vēlāk to apstiprināja arī citi sektanti. Neizturējusi "sauso" gavēni (tā laikā jāiztiek bez jebkādas pārtikas vai ūdens) nomira 37 gadus veca baltkrievu sieviete, bet vēlāk šāds pats liktenis piemeklēja arī kādu ar vēzi slimu sektanti. Vietējās pašpārvaldes vadītājs Vladimirs Provotorovs aģentūrai Interfax pastāstīja, ka viņi nolēma izdabūt līķus virszemē. Sektanti glābējus neesot kavējuši. Pasākuma laikā viens no ķermeņiem tika savainots, radot bažas, ka palicēji varētu saindēties ar līķu indi, apgalvoja V.Provotorovs. Amatpersonas tad piedāvāja arī pārējiem pamest alu, kam viņi piekrita.

Ar to Penzas sektantu stāsts ir galā. Taču Krievijā, pēc oficiālajiem datiem, darbojas vairāk nekā trīssimts dažādu sektu, un daļa no tām pieder pareizticīgo baznīcai. Vairāki mācītāji uzskata, ka tas liecina par nopietnu ticības krīzi. "Nereti baznīcu apmeklētāji dažādiem brīnumiem tic vairāk nekā Kristus augšāmcelšanai," raksta kāds Kazaņas bīskapijas mācītājs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits