Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Putins atzinis Molotova—Ribentropa paktu par «amorālu», aicina izvērtēt kara cēloņsakarības

Krievijas premjers Vladimirs Putins pirms vizītes Polijā publicējis rakstu poļu presē, atzīstot Molotova—Ribentropa paktu par «amorālu». Tomēr viņš aicina izvērtēt vispārējo stāvokli pirms Otrā pasaules kara un atgādina, ka arī rietumvalstis iesaistījušās darījumos ar Hitleru.


V.Putins otrdien viesosies Polijā, lai apmeklētu piemiņas pasākumus, kas veltīti 70.gadadienai kopš Otrā pasaules kara sākuma. Karš sākās 1939.gada 1.septembrī ar nacistiskās Vācijas uzbrukumu Polijai; nedaudz vēlāk Polijai uzbruka arī PSRS, kas bija noslēgusi slepenu vienošanos ar Vāciju.


Polijas laikraksta Gazeta Wyborcza slejās pirms V.Putina vizītes publicēts viņa raksts «Vēstures lappuses — iegansts savstarpējām pretenzijām vai pamats izlīgumam un sadarbībai?», kurā Krievijas līderis izvērtē vēstures mantojumu un kopīgās pagātnes ietekmi uz Krievijas un Polijas attiecībām. V.Putins atgādina, ka Krievijā parlaments ir nosodījis Molotova—Ribentropa pakta «amorālo raksturu». Taču viņš uzskata, ka atbildība par Eiropas traģisko likteni jāuzņemas arī rietumvalstīm, kas 1938.gadā Minhenē noslēdza vienošanos ar Hitleru. «Vai iespējams pievērt acis uz Rietumu demokrātiju aizkulišu centieniem «atpirkties» no Hitlera un novirzīt viņa agresiju uz austrumiem?» vaicā V.Putins. Krievijā veiktā sabiedriskās domas aptauja rāda, ka 57% aptaujāto nenosoda Molotova—Ribentropa pakta noslēgšanu, jo Staļins to darījis, lai attālinātu karu.


Krievijas premjers secina, ka «mums jāmācās no vēstures, ja gribam veidot mierīgu un laimīgu nākotni». Taču viņš uzskata, ka ir ļoti kaitīgi un bezatbildīgi «preparēt vēsturi», lai meklētu ieganstu savstarpējām pretenzijām. V.Putins kārtējo reizi nosoda centienus «pārrakstīt vēsturi» mūsdienu politiskās konjunktūras vārdā. «Dažās valstīs aizgājuši vēl tālāk — slavina nacistu rokaspuišus, novieto vienā rindā upurus un bendes, atbrīvotājus un okupantus,» žēlojas V.Putins. Krievijas amatpersonas šādus pārmetumus parasti veltījušas Baltijas valstīm un Ukrainai.


V.Putins savā rakstā pieminējis arī Katiņas slaktiņu, kas pēc Staļina pavēles izdzēsa tūkstošiem poļu virsnieku dzīvību. «Krievijas tautai, kuras likteni izkropļojis totalitārais režīms, labi saprotamas poļu saasinātās jūtas, kas saistītas ar Katiņu, kur atdusas tūkstošiem poļu karavīru. Mūsu pienākums ir kopīgi pieminēt šī nozieguma upurus,» raksta V.Putins.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits