Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Slaktiņā Kazaņas skolā nošauj deviņus cilvēkus

Vismaz deviņi cilvēki gājuši bojā un vairāk nekā divdesmit ievainoti apšaudē, ko vienā no Kazaņas skolām sarīkojis 19 gadu vecs koledžas students, kurš kādreiz tur mācījies. Pēc aptuveni desmit minūšu ilgās asinspirts uzbrucējs padevies policijas īpašo uzdevumu vienībai, bet pirmajā pratināšanā paziņojis, ka "ienīst visus cilvēkus" un uzskata sevi par Dievu.

Slaktiņš izraisījis šoku Krievijā, kur šādas masu slepkavības ir diezgan retas. Jau noskaidrots, ka medībām paredzēto šaujamieroci slepkava iegādājies legāli, bet baumas par to, ka šāvēji bijuši divi, neatbilstot patiesībai, uzsver varasiestādes.

Naids vai atriebība

Pēc vakarrīt Kazaņas 175. ģimnāzijā notikušās apšaudes Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi lietu par masu slepkavību, bet medijos nonākusī informācija liecina, ka par galvenajiem uzbrukuma motīviem tiek uzskatīts naids vai atriebība, ziņo TASS. Tatarstānas prezidents Rustams Minnihanovs informējis, ka apšaudē gājuši bojā deviņi cilvēki – septiņi astotās klases skolēni, skolotāja un skolas darbiniece. Vēl 21 cilvēks (18 skolēni un trīs pieaugušie) atrodas slimnīcās, un dažu ievainoto stāvoklis esot smags. Vairāki skolēni smagas traumas guvuši, jo lēkuši pa trešā stāva logiem, kad klasē iebrucis šāvējs. Krievijas medijos izplatītas ziņas, ka viņš arī sarīkojis sprādzienu skolas pirmajā stāvā, taču līdz vakardienas vakaram oficiāli komentāri par to netika sniegti. Arī ziņas par to, ka uzbrucēja mājās atradies spridzeklis, nav apstiprinājušās. Lai gan daļa ēkas iedzīvotāju drošības labad evakuēti, kratīšana slepkavas dzīvoklī notikusi bez incidentiem.

Šāvējs ir apcietināts, un viņa personība noskaidrota. Iļzats Gaļavijevs, kurš 2017. gadā beidzis ģimnāziju, bijis kādas Kazaņas koledžas 4. kursa students, taču koledžā apgalvo, ka aprīlī viņš izslēgts par regulāru nodarbību un mācību prakses neapmeklēšanu. Pagājušā gada decembrī viņš pabeidzis mednieku apmācību kursu, bet aprīlī iegādājies gludstobra medību bisi Hatsan ESCORT, raksta Life.ru, uzsverot, ka jau pārbaudīts – šis pirkums bijis likumīgs. Bijušie kursa biedri I. Gaļavijevu raksturojuši kā noslēgtu puisi, kuru vairāk par saviesīgiem pasākumiem interesējusi rakņāšanās internetā un informācija par kariem un ieročiem.

Politiķi jau sarosījušies

Šodien Tatarstānā ir izsludinātas sēras, un nenotiks nodarbības mācību iestādēs. Kazaņā vakar ieradās īpaši aprīkota Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas lidmašīna Il-76, lai uz Maskavu pārvestu tos uzbrukumā ievainotos, kuriem nepieciešama ārstēšanās kādās specifiskās medicīniskajās iestādēs, bet veselības stāvoklis atļauj transportēšanu. Ar šo reisu ieradušies arī psihologi, kuri ir gatavi palīdzēt gan stresu pārdzīvojušajiem skolēniem, gan bojāgājušo un ievainoto tuviniekiem. Savukārt Tatarstānas prezidenta preses dienesta vadītāja Lilija Gaļimova pavēstījusi, ka republikas valdība sagatavojusi rīkojumu par finansiālo atbalstu – 1 miljonu rubļu (aptuveni 11 100 eiro) saņems nogalināto ģimenes, smagus un vidēji smagus ievainojumus guvušajiem piešķirs 400 000 rubļu, bet viegli ievainotajiem – 200 000 rubļu, vēsta TASS.

Krievijas Miera fonda pirmā viceprezidente Jeļena Sutormina uzskata, ka jāaizliedz medijos minēt šādas masu slepkavības sarīkojušo vārdi. "Vairumam pusaudžu, kuri plāno līdzīgus noziegumus, ir mērķis ar šādas savdabīgas metodes palīdzību kļūt slaveniem, paziņot par sevi un ierakstīt savu vārdu vēsturē," viņas teikto citē TASS. Tādēļ būtu pareizāk viņiem šo slavas brīdi liegt, ir pārliecināta J. Sutormina, kura sacījusi, ka iniciatīva jau tuvākajā laikā tiks iesniegta attiecīgajā Valsts domes komisijā. Bet skandalozais Krievijas liberāldemokrātu līderis Vladimirs Žirinovskis paziņojis, ka medijiem vispār nevajadzētu ziņot par šādiem uzbrukumiem, lai nesagādātu šāvējiem lieku reklāmu. Gazeta.ru raksta, ka Valsts domes deputāts Vitālijs Milonovs mudinājis uzlikt par pienākumu tiesībsargājošo struktūru pārstāvjiem sekot līdzi šaujamieročus nopirkušo pilsoņu aktivitātēm interneta sociālajos tīklos (ir ziņas, ka I. Gaļavijevs tajos paudis agresīvus uzskatus), bet vairāki viņa kolēģi gribētu, lai Krievijā atjauno nāvessodu par īpaši smagiem noziegumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits