Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ziņu avots: Krievija neatbalstīs pašreizējo ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas projektu par Sīriju

Krievija nevarēs atbalstīt pašreizējo ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcijas projektu par Sīriju, kuru izstrādājušas arābu valstis, ceturtdien pavēstīja informēts ziņu avots Maskavā.

"Projekts pašreizējā veidā ir ar nesabalansētu raksturu un neņem vērā mūsu nostāju," sacīja ziņu avots.

Rezolūcijas projektu sākotnēji sagatavoja Saūda Arābija un Katara, bet Ēģipte pēc tam to izstrādāja tālāk un atkārtoti izplatīja ANO.

Pirms balsojuma par šo projektu Krievija ierosināja tā labojumus, bet ārvalstu mediji vēsta, ka arābu valstu delegācijas ANO Ģenerālajā asamblejā ir šos labojumus noraidījušas.

Krievija vēlējās mainīt rezolūcijas projektā paragrāfu, kas attiecas uz Arābu līgas aicinājumu Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam nodot varu pirmajam viceprezidentam Farukam Šaraam. Maskava ir vairākkārt paziņojusi, ka neļaus izmantot ANO tādu formulējumu apstiprināšanai, kas palīdzētu legalizēt režīma maiņu Sīrijā.

Krievija arī uzstāja, ka jaunajā rezolūcijas projektā jāiekļauj tēze par to, ka Sīrijas opozīcijai jānorobežojas no "bruņotiem grupējumiem, kas iesaistīti vardarbības aktos". Krievija arī uzskata, ka projektā jāiekļauj aicinājums visām ANO dalībvalstīm "izmantot savu ietekmi, lai nepieļautu vardarbības turpināšanos no šādu grupējumu puses".

Krievija arī pieprasīja, lai Sīrijas spēku atvilkšana tiktu saistīta ar prasību bruņotajiem grupējumiem Sīrijā izbeigt uzbrukumus valsts objektiem.

Diplomāti Ņujorkā ziņoja, ka arābu valstu delegācijas noraidījušas Krievijas ierosinātos labojumus, jo uzskata, ka tie pārmērīgi mīkstinātu rezolūcijas projektu.

Labojumi var tikt izdarīti arī Ģenerālās asamblejas debašu laikā par šo rezolūcijas projektu.

Rietumvalstu diplomāti uzskata, ka Ģenerālā asambleja pieņems rezolūcijas projektu ar pārliecinošu balsu vairākumu, šādi demonstrējot Krievijas un Ķīnas nonākšanu izolācijā.

Krievija un Ķīna 4.februārī uzlika veto ANO Drošības padomes  rezolūcijas projektam, kurā bija atbalstīts Arābu līgas miera plāns Sīrijai, kas paredzēja, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads nodotu savas pilnvaras viceprezidentam un divu mēnešu laikā tiktu izveidota nacionālas vienotības valdība. Par  rezolūciju balsoja visas pārējās 13 Drošības padomes dalībvalstis.

Krievija un Ķīna arī 5.oktobrī uzlika veto ANO Drošības padomes rezolūcijai, kurā bija nosodīta Sīrijas režīma vardarbība pret protestētājiem.

Ja ANO Ģenerālās asamblejas rezolūcija tiks pieņemta, tā tomēr nebūs saistoša atšķirībā no ANO Drošības padomes rezolūcijām.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs iepriekš paziņoja, ka gadījumā, ja rezolūcijā "ir ņemts vērā mūsu viedoklis, tad mēs, protams, rīkosimies konstruktīvi".

"Tomēr, ja šāda dokumenta loģika būs vienpusēja un tekstā nebūs ņemts vērā cilvēku bojāejas fakts opozīcijas bruņoto grupu uzbrukumos, tad šis dokuments izrādīsies veltīgs," uzsvēra Lavrovs.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek protesti un nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. ANO janvāra beigās atzina, ka vairs nespēj izsekot Sīrijas nemieros bojāgājušo skaitam, bet pirms tam aprēķināja, ka tas pārsniedz 5400 cilvēku. Saskaņā ar organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem bojāgājušo skaits ir apmēram 6000.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits