Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Sīrijas draugi atzīst Sīrijas opozīcijas koalīciju

Starptautiskās "Sīrijas draugu" kontaktgrupas valstis trešdien atzinušas Sīrijas opozīcijas izveidoto Nacionālo koalīciju par Sīrijas tautas vienīgo pārstāvi. "Šodien Nacionālajai koalīcijai tiek dota pilna atzīšana kā Sīrijas tautas vienīgajai pārstāvei," pēc "Sīrijas draugu" tikšanās paziņoja Marokas ārlietu ministrs.

Jau ziņots, ka trešdien uz Sīrijas konfliktam veltītu sanāksmi Marokas pilsētā Marrākešā sapulcējās aptuveni 130 valstu pārstāvji, tostarp aptuveni 60 ministri, kā arī Sīrijas opozīcijas un starptautisku organizāciju pārstāvji. Otrdien Sīrijas opozīciju par sīriešu tautas "leģitīmo pārstāvi" atzina arī ASV.

Krieviju - Sīrijas prezidenta Bašara al Asada spēcīgāko sabiedroto - ASV lēmums acīmredzami pārsteidza. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka "Savienotās Valstis nolēmušas likt visas likmes uz Nacionālās koalīcijas bruņotu uzvaru".

Nacionālo koalīciju oficiāli atzinušas arī Francija, Lielbritānija, Turcija un Persijas līča Sadarbības padome un Eiropas Savienība (ES). "Sīrijas draugu" izdotajā paziņojumā Asads atkārtoti aicināts atkāpties, uzsverot, ka viņa režīmam neizdosies izvairīties no soda par starptautisko tiesību pārkāpumiem. "Sīrijas draugi" arī brīdinājuši Damasku neizmantot ķīmiskos ieročus, norādot, ka tādā gadījumā sagaidāma nopietna starptautiskās sabiedrības atbildes reakcija.

Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs Nacionālās koalīcijas arvien plašāko atzīšanu nodēvēja par īstu progresu, piebilstot, ka tagad jāpalielina opozīcijai sniegtā palīdzība, kas Lielbritānijas gadījumā nozīmē neletāla atbalsta palielināšanu, kā arī jāpalielina humānās palīdzības apmēri.

Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss žurnālistiem atklāja, ka humānās palīdzības jautājumā Marrākešā panākts daudz, tostarp Saūda Arābija šim nolūkam piekritusi atvēlēt 100 miljonus ASV dolāru (54 miljonus latu).

Jau ziņots, ka, pakļaujoties starptautiskās sabiedrības spiedienam, Sīrijas opozīcijas pārstāvji 11.decembrī Dohā vienojās par koalīcijas izveidošanu cīņai pret Asadu. Tomēr džihādisti Sīrijas pilsētā Alepo šādu iniciatīvu noraidīja, paziņojot, ka vēlas islāmisku valsti. Viņu vidū bija arī džihādistu grupējums "Al Nusra", ko ASV otrdien iekļāva teroristu organizāciju sarakstā. Sīrijas Musulmaņu brālība - viens no ietekmīgākajiem opozīcijas grupējumiem - ASV lēmumu nosodīja. Arī Nacionālās koalīcijas vadītājs Ahmeds al Hatibs aicināja Vašingtonu savu lēmumu pārskatīt, norādot, ka, neskatoties uz ideoloģiskajām un politiskajām domstarpībām, visiem revolucionāriem ir viens mērķis - gāzt Asada režīmu.

Sīrijas konflikts ilgst jau kopš 2011.gada marta, un saskaņā ar Londonā bāzētās sīriešu aktīvistu organizācijas "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR) datiem tajā dzīvību ir zaudējuši 42 000 cilvēku - abu pušu karotāji un mierīgie iedzīvotāji. Atbilstoši oficiālās Damaskas datiem bojāgājušo skaits ir trīs reizes mazāks. ANO ir pārstājusi veikt nemieros nogalināto uzskaiti, un neatkarīgu apstiprinājumu SOHR aplēsēm nav iespējams gūt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits