Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

ANO komisārs: Iespējamie Turcijas armijas pastrādātie pārkāpumi ir ārkārtīgi satraucoši

Iespējamie Turcijas bruņoto spēku pastrādātie pārkāpumi lielākoties kurdu apdzīvotajos valsts dienvidrietumos ir ārkārtīgi satraucoši, paziņojis ANO augtais komisārs cilvēktiesību lietās Zeids Raads al Huseins.

Viņš pauda bažas par informāciju, kas par Turcijas bruņoto spēku un drošības dienestu darbībām šajās teritorijās ir saņemta no "dažādiem uzticamiem avotiem".

"Priekšstats, kas parādās, lai arī nav pilnīgs, ir ārkārtīgi satraucošs," atzina Zeids.

"Es stingri nosodu vardarbību un pārējo nelikumīgo darbību, ko pastrādājušas jauniešu grupas un citi ar valsti nesaistītie spēki, kas Džizrē [Turcijas dienvidaustrumos] un citās teritorijās varētu būt saistīti ar PKK," paziņoja ANO komisārs.

Viņš tomēr norādīja, ka ir "būtiski, lai, īstenojot drošības vai pretterorisma operācijas, varasiestādes visu laiku ievērotu cilvēktiesības, un ir jāievēro starptautiskās tiesības, kas aizliedz spīdzināšanu, ārpustiesas nogalināšanu, neproporcionālu nāvējoša spēka izmantošanu un patvaļīgu aizturēšanu".

Ir saņemta informācija, ka snaiperi, kā arī tanki un cita militārā tehnika ir apzināti apšaudījusi neapbruņotus civiliedzīvotājus, tostarp sievietes un bērnus, atklāja Zeids.

Viņš arī norādīja uz kādu gadījumu Džizrē, kur, pēc aculiecinieku un radinieku teiktā, drošības spēku aplenktos trīs pagrabos esot sadeguši vairāk nekā simt cilvēki. Zeids pieprasīja veikt notikušā izmeklēšanu, tomēr līdz šim Ankara to, domājams, nav sākusi un nav arī ļāvusi Zeida biroja pārstāvjiem piekļūt šīm teritorijām.

ANO komisārs arī norādīja, ka informācijas trūkums par situāciju tik plašā teritorijā ir ārkārtīgi satraucošs un palielina aizdomas par tur notiekošo.

Turcijas varasiestādes vairākās pilsētās valsts dienvidaustrumos no decembra vidus līdz marta sākumam bija ieviesušas komandantstundu, lai padzītu ar kurdu separātistu grupējumu "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK) saistītos kaujiniekus no urbānajiem centriem.

Kopš pagājušā gada jūlijā sabruka divus gadus ilgušais trauslais pamiers, Turcijas armija valsts dienvidaustrumos atsākusi plašas militārās operācijas pret PKK kaujiniekiem.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli

    Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

    Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

    Baltijas valstis

    Vairāk Baltijas valstis


    Eiropa

    Vairāk Eiropa


    ASV

    Vairāk ASV


    Krievija

    Vairāk Krievija


    Tuvie austrumi

    Vairāk Tuvie austrumi


    Cits

    Vairāk Cits