Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Asads: Rietumi samaksās par Al Qaeda atbalstīšanu Sīrijā

Sīrijas prezidents Bašars al Asads trešdien brīdinājis Rietumus, ka tiem nāksies maksāt smagu cenu par atbalstu starptautiskajai teroristiskajai organizācijai _Al Qaeda _Sīrijā.

Asads arī uzsvēra, ka viņa režīms necietīs sakāvi. Intervijā valsts oficiālajam telekanālam Al-Ikhbariya prezidents atkārtoti apgalvoja, ka Sīrijas konfliktu izraisījusi ārvalstu atbalstīta sazvērestība. Asads gan nepaskaidroja, kā tieši, viņaprāt, ASV atbalsta Al Qaeda Sīrijā.

Viņš arī brīdināja, ka konflikts var izplesties uz Jordāniju un uzsvēra, ka ar trimdā esošo opozīciju nekādas sarunas nenotiks. "Rietumi ir smagi samaksājuši par Al Qaeda finansēšanu tās agrīnajā stadijā Afganistānā. Šodien viņi dara to pašu Sīrijā, Lībijā un citās vietās un samaksās [par to] smagu cenu Eiropas un Savienoto Valstu sirdī," norādīja Asads.

Pagājušajā nedēļā Sīrijas džihādistu grupējuma Al Nusra līderis Abu Muhameds al Džavlani apliecināja lojalitāti Al Qaeda līderim Aimanam az Zavahiri, kurš iepriekš aicinājis izveidot Sīrijā islāma valsti. Sīrijas konflikts ilgst jau divus gadus. ANO lēš, ka tajā dzīvību zaudējuši aptuveni 70 000 cilvēku. Valsti pametuši 1,2 miljoni bēgļu, bet pašā Sīrijā pārvietoto personu skaits jau sasniedzis četrus miljonus.

Runā par godu Sīrijas neatkarības dienai Asads sacīja, ka Sīrijā notiekošo jau no pirmās dienas nosaka ārvalstis. "Mēs saskaramies ar jaunu karu, ar jaunu metodi," atzīmēja Asads, norādot, ka iesaistīti arābu kaujinieki, nevis sīrieši.

Viņš pauda pārliecību, ka "armija necīnās karā par Sīrijas teritorijas atbrīvošanu, bet karā pret teroru". Asads uzsvēra, ka "visi, kas nēsā ieročus un uzbrūk civiliedzīvotājiem, ir teroristi, ir viņi Al Qaeda vai nav." "Mērenu teroristu nepastāv," viņš piebilda.

Damaska kopš konflikta sākuma arī visus nemierniekus dēvē par teroristiem. "Vērojami centieni iekarot Sīriju ar spēku, kas nāk no ārpuses, dažādām tautībām," atzīmēja Asads, vienlaikus norādot, ka šie spēki seko jaunām taktikām, kas atšķiras no tām, kādas agrāk tika izmantotas koloniju pakļaušanai, un tām, kādas ASV izmantoja Irākā un Afganistānā. "Vērojami centieni veikt kultūras kolonizāciju, kas nozīmē ideoloģisko invāziju, (..) kas ved divos virzienos. Vai nu Sīrijai jākļūst pakalpīgai un pakļāvīgai lielajiem spēkiem un Rietumiem, vai nu tai jākļūst pakalpīgai (..) ekstrēmiem spēkiem," paziņoja Asads, piebilstot, ka Sīrijai tagad vairāk nekā jebkad iepriekš stipri jāturas pie neatkarības patiesās nozīmes.

Sīrijas prezidents pārmeta Rietumiem arī dubultus vai pat trīskāršu un četrkārtīgus standartus. "Rietumi cīnās ar Al Qaeda Mali un atbalsta to Sīrijā un Lībijā," atzīmēja Asads.

Viņš solīja nepadoties un izteicās, ka par viņa nākotni valsts vadītāja amatā lems tauta, liekot noprast, ka viņš varētu kandidēt 2014.gadā paredzētajās vēlēšanās. "Nav cita varianta kā uzvara. Citādi tās būs Sīrijas beigas, un es nedomāju, ka Sīrijas tauta pieņems šādu variantu," atzīmēja Asads.

Prezidents arī informēja, ka amatpersonas izstrādā pamatu nacionālajam dialogam, bet noraidīja iespēju, ka varētu notikt sarunas ar trimdā esošo opozīciju, ko viņš uzskata par nodevējiem. Asads arī pārmeta Jordānijai, ka tā ļauj nemierniekiem un ieročiem brīvi plūst pāri tās robežām un brīdināja kaimiņvalsti, ka arī tā var tikt ierauta šajā konfliktā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits