Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Atbalsts palestīniešiem noved pie sadursmēm

Demonstrācijās, kurās pausts atbalsts palestīniešiem, piedalījušies simtiem tūkstošu cilvēku visā pasaulē – no Austrālijas līdz Eiropai un ASV, nerunājot nemaz par musulmaņu valstīm. Solidarizēšanās saistīta ne tikai ar aktuālo militāro konfliktu starp Izraēlu un Gazas joslā valdošajiem palestīniešu grupējumiem, bet arī ar to, ka šī tauta sestdien pieminēja 1948. gadā notikušo Katastrofu (Nakba), kad pēc Izraēlas valsts dibināšanas dzimto zemi bija spiesti pamest desmitiem tūkstošu palestīniešu.

Vairākās Eiropas valstīs notikušas demonstrantu sadursmes ar policiju. Parīzē likumsargi izmantoja spēku, lai izklīdinātu neatļautas demonstrācijas dalībniekus, Berlīnē policijai nācās iejaukties, kad demonstranti neievēroja pandēmijas dēļ noteikto distancēšanos, citās Vācijas pilsētās fiksētas antisemītisma izpausmes, bet Londonā, Atēnās un Kopenhāgenā bija jāsavalda radikāli noskaņotie pasākuma dalībnieki, kuri centās uzbrukt Izraēlas vēstniecībai.
 

Parīzē atļauju nedod

Atšķirībā no citām Francijas pilsētām (piemēram, Strasbūras un Marseļas), kur palestīniešu atbalsta demonstrācijas bija atļautas un noritēja samērā mierīgi, Parīzes policija nolēma drošības apsvērumu dēļ gājienu aizliegt, un aizliegumu atbalstīja arī tiesa, raksta AFP. Parīzes ziemeļos esošajā Barbesā, kas bija izsludināta par demonstrantu pulcēšanās vietu, tika mobilizēti aptuveni 4200 likumsargu. Viņu uzdevums bija izklīdināt aktīvistus un nepieļaut viņu došanos uz Bastīlijas laukumu, kur sākotnēji bija ieplānots palestīniešu atbalsta mītiņš.

Francijas mediji vēsta, ka policijai nācies izmantot asaru un piparu gāzes granātas, kā arī ūdensmetējus. Daļa aktīvistu apmētājuši likumsargus ar akmeņiem, citi uz ielām mēģinājuši celt barikādes. Nekārtības turpinājušās vairākas stundas, to laikā aizturēti vismaz 44 cilvēki. Iepriekš policija bija brīdinājusi, ka tiem, kuri piedalīsies nesankcionētā demonstrācijā, draud 135 eiro liels naudassods, vēsta France 24.

AFP raksta, ka vairākums opozīcijā esošo kreisā spārna līderu kritizējuši varasiestādes par liegumu paust palestīniešu atbalstītājiem savu viedokli, taču Parīzes mēre Anna Idalgo, kura pārstāv sociālistus, uzsvērusi, ka lēmums bijis pareizs. Viņa atgādinājusi, ka 2014. gadā, kad Izraēlas armija iebruka Gazas joslā, pēc līdzīgām demonstrācijām sākušies uzbrukumi sinagogām un ebrejiem piederošu veikalu un biroju demolēšana, ko vairs neviens nevēlas pieredzēt. AP atgādina, ka Francijā dzīvo Eiropā lielākās musulmaņu un ebreju kopienas.
 

Antisemītismu nepieļaus

"Mēs šeit, uz Vācijas zemes, nepiecietīsim Izraēlas karogu dedzināšanu un uzbrukumus ar ebrejiem saistītām iestādēm. Ikviens, kurš izplatīs antisemītisku naidu, izjutīs visu likuma bardzību," intervijā laikrakstam Bild am Sonntag sacījis Vācijas iekšlietu ministrs Horsts Zēhofers. Tā viņš reaģējis uz vairākās Vācijas pilsētās notikušajām palestīniešu atbalstītāju demonstrācijām, kurās daļa dalībnieku skandējuši ebrejus aizvainojošus saukļus, dedzinājuši Izraēlas karogus un mudinājuši "bombardēt Telavivu". 

Gelzenkirhenē aptuveni 180 cilvēku devušies uz vietējo sinagogu, un, bažījoties par iespējamu grautiņu, policijai nācies lietot spēku, lai viņus apturētu. Antisemītiski incidenti notikuši arī Bonnā, Diseldorfā un Minsterē, ziņo Deutsche Welle, vēstot par izsistiem sinagogu logiem.

Berlīnē sarīkotas trīs varasiestāžu atbalstītas demonstrācijas, taču vienas dalībniekus (aptuveni 3500 cilvēku) nācies izklīdināt, kad viņi atkārtoti ignorējuši prasību ievērot distancēšanos un sākuši policistus apmētāt ar akmeņiem. Savukārt Leipcigā policistiem nācies pildīt bufera lomu, lai nepieļautu sadursmes starp aptuveni 400 palestīniešu piekritējiem un 200 demonstrantiem, kuri atbalstīja Izraēlas rīcību. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits