Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Brīvās Sīrijas armija sākusi reorganizāciju

Sīrijas lielākais nemiernieku bruņotais grupējums - Brīvās Sīrijas armija - sācis reorganizāciju un pārvieto daļu Turcijā bāzētās vadības atpakaļ uz Sīriju, aģentūrai AFP atklāja nemiernieku armijas militārās padomes vadītājs Mustafa Šeihs.

"Mēs nonākam arvien tuvāk un tuvāk tam, lai kļūtu organizēti, lai mēs varētu iziet uz skatuves, kas ir pieņemama starptautiskajai sabiedrībai," norādīja Šeihs. Brīvās Sīrijas armijas prioritātes ir organizēšanās un smagāku ieroču sagāde nekā kalašņikovi un pašizgatavotas raķetes, ar ko pašreiz nākas iztikt daudzām vienībām, norādīja Šeihs. "Šī struktūra darbosies organizētā un disciplinētā veidā. Kad tas notiks, starptautiskā sabiedrība zinās, kur šie ieroči aizplūst," viņš piebilda.

Vašingtona ir paziņojusi, ka smagi strādā, lai palīdzētu Sīrijas opozīcijai apvienoties cīņā pret Damaskas režīmu, bet paudusi bažas, ka Sīrijas revolūciju, kas sākās kā miermīlīga sacelšanās, ir pārņēmuši islāmistu ekstrēmistu kaujinieki. ASV paziņojušas, ka Sīrijas opozīcijas grupējumu koalīcija - Sīrijas Nacionālā padome (SNP) -, ko lielākoties viedo trimdas disidenti, vairs nav uzskatāma par pamatotu opozīcijas līderi un aicinājusi opozīciju apvienoties, iesaistot arī Sīrijā aktīvi karojošos spēkus.

Šeihs atklāja, ka Brīvās Sīrijas armija, kuras vadība pamatā bāzēt Turcijā, nolēmusi pārvietot aptuveni 200 komandierus, tostarp arī viņu, atpakaļ uz Damaskas režīmu spēkiem atkarotajām Sīrijas daļām. Tomēr viņš norādīja, ka šis lēmums ir saskāries ar kritiku un pretestību Brīvās Sīrijas armijas rindās. "Līderiem un virsniekiem nevajadzētu būt prom no frontes, prom no saviem karavīriem." norādīja Šeihs. Viņš apgalvoja, ka no Sīrijas armijas dezertējuši jau 70 000 karavīru un 25% no virsnieku sastāva, bet aptuveni puse no viņiem atrodas cietumos. Tomēr šos datus apstiprināt nav iespējams.

Šeihs pauda pārliecību, ka Brīvās Sīrijas armija pārstāv visus sīriešus, lai gan viss liecina, ka sevišķi Sīrijas ziemeļos to lielākoties veido sunnīti. Šeihs norādīja, ka ir svarīgi, lai "militārās institūcijas atteiktos no politiskiem mērķiem un (..) pārstāvētu visu Sīrijas sabiedrību".

Brīvās Sīrijas armijas reorganizēšanas mērķis ir ne tikai nodrošināt starptautiskās sabiedrības atbalstu, bet tā arī raksturo konkurenci un cīņu par varu, kas norisinās vienlaicīgi ar cīņu pret Damaskas režīmu. Šeihs norādīja uz Musulmaņu brālību, apsūdzot to SNP kontrolēšanā un kaujinieku lojalitātes uzpirkšanā.

Pagājušajā nedēļā ANO Komisariāts bēgļu jautājumos (UNHCR) paziņoja, ka tīmekļa vietnē "YouTube" publiskotais video, kurā redzams, kā nemiernieki piekauj un nošauj aptuveni desmit karavīrus, liecina, ka pastrādāts kara noziegums. Šeihs aģentūrai AFP norādīja, ka sākta notikušā izmeklēšana un vainīgie tiks saukti pie atbildības, tiklīdz tiesas atsāks darbu pēc Asada krišanas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits