Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

ES: Izraēlas īstenotā Jeruzalemes kolonizācijas politika rada draudus divu valstu atrisinājumam

Izraēlas veiktā kolonistu māju būvniecība anektētajā Austrumjeruzalemē ir daļa no stratēģijas, kuras mērķis ir nepieļaut, ka "svētā pilsēta" kļūst par divu valstu galvaspilsētu, teikts Eiropas Savienības (ES) iekšējā ziņojumā, kas žurnālistiem kļuvis pieejams trešdien.

Ebreju kolonistu māju būvniecība ir "lielākais atsevišķais drauds divu valstu atrisinājumam", lasāms ES "2012.gada Jeruzalemes ziņojumā".

Raksturojot Izraēlas īstenoto Austrumjeruzalemes kolonizāciju kā "sistemātisku, tīšu un provokatīvu", ziņojuma autori - ES Jeruzalemes un Rāmallas misiju vadītāji - apsūdz Telavivu, ka tā izdarījusi tīšas politiskās izvēles, kas divu valstu atrisinājuma plānu padara neiespējamu. "Ja kolonistu māju būvniecība Jeruzalemes dienvidu flangā turpināsies pašreizējā tempā, starp Austrumjeruzalemi un Betlēmi līdz 2013.gada beigām tiks izveidota faktiska buferjosla, līdz ar to dzīvotspējīga divu valstu atrisinājuma plāna īstenošanos padarot ārkārtīgi sarežģītu, ja ne neiespējamu."

2012.gadā vien izsludināti konkursi 2366 jaunu mājokļu vienību būvniecībai, kas "vairāk nekā divas reizes" pārsniedz mājokļu skaitu, kuru būvniecība konkursos izsludināta iepriekšējo trīs gadu laikā. Starptautiskā sabiedrība visas Rietumkrastā un Austrumjeruzalemē uzbūvētās apmetnes uzskata par nelikumīgām, jo tās ir uzbūvētas teritorijās, kuras Izraēla okupēja 1967.gada Sešu dienu karā.

Izraēla Jeruzalemi uzskata par savu "mūžīgo un nedalāmo" galvaspilsētu, bet palestīnieši sagaida, ka Austrumjeruzaleme kļūs par viņiem apsolītās valsts galvaspilsētu. "Ja turpināsies pašreizējā attiecībā uz šo pilsētu īstenotā Izraēlas politika, perspektīvas, ka Jeruzaleme nākotnē varētu kļūt par divu valstu - Izraēlas un Palestīnas - galvaspilsētu, kļūst praktiski neīstenojamas," brīdina ES ziņojuma autori. "Tas rada draudus, ka divu valstu atrisinājuma plāns kļūst neiespējams."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits