Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Gadsimtu pēc masu slepkavībām Turcija nespēj atzīt vēsturisko vainu

Armēņi visā pasaulē piektdien pieminēs simto gadadienu, kopš sākās Osmaņu impērijas īstenotā armēņu masveida iznīcināšana, ko paši armēņi, daudzi vēsturnieki un valstis dēvē par genocīdu. Turcija, kas ir Osmaņu impērijas tiesiskā mantiniece, oficiāli izteikusi līdzjūtību armēņiem par Osmaņu impērijā notikušajām masu slepkavībām, taču atteikusies tās dēvēt par genocīdu, piektdien vēsta laikraksts Diena.

1915.gada 24.aprīlis tiek uzskatīts par dienu, kad musulmaņu pārvaldītā Osmaņu impērija sāka sistemātiskas armēņu deportācijas un slepkavības. Tolaik Osmaņu impērijā dzīvoja aptuveni divi miljoni armēņu, kuri iestājās pret varas mēģinājumiem viņus pievērst islāmam.Armēnija apgalvo, ka no 1915. līdz 1917.gadam Osmaņu impērijas represijās dzīvību zaudēja pusotra miljona armēņu, tūkstošiem tika atsavināts privātīpašums un viņi bija spiesti emigrēt. Savukārt Turcija apgalvo, ka šajā laikā Osmaņu impērijas teritorijā miruši pusmiljons armēņu un lielākā daļa bijuši Pirmā pasaules kara upuri. Ankara uzstāj, ka šajā laikā nogalināti tikpat vai vēl vairāk turku.Arī gadsimtu pēc genocīda Armēnijas un Turcijas attiecības ir saspīlētas. Pēdējos gados ir notikuši mēģinājumi tuvināties, 2009.gadā pat tika noslēgta vienošanās par diplomātisko attiecību nodibināšanu un robežu atvēršanu, bet neviena no valstīm dokumentu joprojām nav ratificējusi.Bez Armēnijas vēl 21 valsts, arī Lietuva, oficiāli ir atzinusi, ka Pirmā pasaules kara laikā Osmaņu impērijas pastrādātās zvērības pret armēņiem ir genocīds. Šonedēļ kā pēdējā šim pulkam pievienojās Austrija, Ankara uz to atbildēja ar vēstnieka atsaukšanu. Šomēnes arī Romas pāvests un Eiropas Parlaments armēņu masveida iznīcināšanu nodēvējuši par genocīdu.Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu šonedēļ vērsies pie Vācijas kancleres Angelas Merkeles ar aicinājumu atrunāt Vācijas parlamentu no piektdien paredzētā balsojuma par rezolūciju, kurā teikts, ka armēņu liktenis Pirmā pasaules kara laikā ilustrē XX gadsimta vēsturi, ko iezīmē masu slepkavības, etniskās tīrīšanas, deportācijas un genocīdi.Visu rakstu lasiet laikraksta Diena piektdienas, 24.aprīļa, numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzina, lai atbrīvotu tiltu sagrāvušo kuģi

Kontrolētā eksplozijā pirmdien ASV pilsētā Baltimorā tika saspridzinātas martā sabrukušā Frānsisa Skota Kija tilta laiduma metāla konstrukcijas, lai atbrīvotu pie tilta balsta iestrēgušo ko...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits