Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Irāna sāks izmantot jaunas modernas urāna bagātināšanas centrifūgas

Irāna paziņojusi, ka Natanzas urāna bagātināšanas uzņēmumā sāks izmantot jaunas modernas urāna bagātināšanas centrifūgas, kas ļaus bagātināt urānu ātrāk un lielākā apjomā nekā Irānas pirmās paaudzes iekārtas, ko tai atļauj izmantot 2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās ar pasaules lielvarām.

Sestdien, kad Irāna atzīmē Kodoltehnoloģiju dienu, prezidents Hasans Ruhani oficiāli atklāja Natanzā 164 centrifūgu IR-6 un 30 iekārtu IR-5 kaskādi, atkal uzsverot, ka Teherānas kodolprogramma vērsta tikai un vienīgi uz mierlaika mērķiem. Atklāšanas ceremonija tika pārraidīta televīzijā, gan nerādot pašu centrifūgu kaskādi.

Tādējādi dažas dienas pēc tam, kad Vīnē sākās sarunas par iespējām glābt apdraudēto kodolvienošanos un panākt, lai tai atkal pievienojas ASV, Teherāna pārkāpusi šajā paktā paredzētās saistības. 

Vienošanās, ko Irāna 2015.gadā Irāna parakstīja ar ASV, Lielbritāniju, Ķīnu, Franciju, Vāciju un Krieviju, apņemoties ierobežot savu kodolprogrammu apmaiņā pret sankciju atvieglošanu, atrodas uz sabrukuma robežas kopš 2018.gada, kad toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps nolēma, ka Vašingtona no šā līguma izstāsies un atjaunos sankcijas pret Irānas ekonomiku. Pēc ASV lēmuma arī Irāna sāka atkāpties no pakta saistību izpildes.

Šonedēļ Lielbritānijas, Ķīnas, Francijas, Vācijas, Krievijas un Irānas diplomāti tikās Vīnē, lai apspriestu vienošanās nākotni. Sarunās netiešā veidā piedalījās arī ASV delegācija. Diplomāti tika informēti par divu ekspertu grupu darbu jautājumos, kas saistīti ar sankciju atcelšanas un kodollīguma izpildes pasākumiem. Eksperti pēta, kādi soļi būtu jāsper Irānai un ASV, lai Vašingtona varētu atgriezties šajā līgumā.

Pēc tikšanās visas puses atzinušas, ka sarunas sākušās cerīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits