Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Lībija atsāk bruņotā konflikta dēļ pārtraukto naftas ieguvi un eksportu

Lībijas valsts naftas kompānija National Oil Corporation (NOC) piektdien paziņoja, ka atsāk naftas ieguvi un eksportu pēc gandrīz pusgadu ilga pārtraukuma valsti notiekošā bruņotā konflikta dēļ.

"NOC ir atcēlusi nepārvaramas varas situāciju attiecībā uz visu naftas eksportu no Lībijas," teikts NOC paziņojumā. Tajā piebilsts, ka paies ilgs laiks, līdz naftas ieguve atgriezīsies iepriekšējā līmenī.

"Ieguves palielināšana prasīs ilgu laiku, jo 17.janvārī ieviestā nelikumīgā blokāde ir nodarījusi būtisku kaitējumu rezervuāriem un infrastruktūrai," uzsvērts NOC paziņojumā.

Janvāra vidū feldmaršalam Halifam Haftaram lojālie spēki, kas kontrolē valsts austrumus, sāka bloķēt svarīgākās naftas atradnes un termināļus, pieprasot starptautiski atzītajai valdībai Tripolē dalīties ieņēmumos no naftas eksporta.

Tāpēc NOC noteica nepārvaramas varas stāvokli, kas ļauj valsts naftas kompānijai neievērot naftas eksporta līgumu nosacījumus.

Taču sarunās ar Haftara spēkiem izdevies vienoties par blokādes pārtraukšanu.

Blokāde radījusi vairāk nekā piecu miljardu ASV dolāru zaudējumus, norādījusi NOC.

Kopš 2011.gada, kad NATO atbalstītās sacelšanās gaitā tika gāzts un nogalināts ilggadējais diktators Muammars Kadafi, Lībijā valda haoss. Uz kontroli pretendē divas konkurējošas valdības un daudzi kaujinieku grupējumi. 

Tripoles valdību atzīst ANO un atbalsta Turcija un Katara, bet Tubrukas valdību atbalsta Ēģipte, Saūda Arābija un Apvienotie Arābu Emirāti (AAE). Tubrukas valdība pastāv ar Haftara spēku militāro atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits