Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

NATO nosoda Sīriju par Turcijas iznīcinātāja notriekšanu

NATO otrdien ārkārtas sēdē nosodīja Sīriju par turku iznīcinātāja notriekšanu un izteica atbalstu un solidaritāti Turcijai. "Mēs šo [Sīrijas] rīcību uzskatām par nepieņemamu un to kategoriski nosodām," uzsvēra alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. "Sabiedrotie ir izteikuši Turcijai atbalstu un solidaritāti."

Vienlaikus gan Rasmusens noraidīja bažas par nopietnu konfliktu Sīrijas un Turcijas attiecībās. "Es ceru, ka situācija turpmāk vairs nesaasināsies," piebilda augstā amatpersona. Viņš arī uzsvēra, ka šobrīd netiek apspriesta iespēja par alianses dibināšanas līguma piektā panta aktivizēšanu. Piektais pants garantē kolektīvās aizsardzības principus.

Jāatgādina, ka Turcija bija pieprasījusi otrdien sasaukt NATO ārkārtas sēdi saistībā ar tās lidmašīnas notriekšanu. Turcija pieprasīja sasaukt alianses dalībvalstu konsultācijas saskaņā ar NATO dibināšanas līguma ceturto pantu, kas dod dalībvalstīm tiesības lūgt šādas konsultācijas, ja apdraudēta to drošība, teritoriālā viengabalainība vai politiskā neatkarība.

Šī ir tikai otrā reize kopš NATO dibināšanas 1949.gadā, kad tiek sasauktas dalībvalstu konsultācijas saskaņā ar šo līguma pantu. Arī pirmajā reizē konsultācijas pieprasīja Turcija. Tas notika 2003.gadā Irākas kara laikā.

Turcijas ārlietu ministrs Ahmeds Davutoglu svētdien pavēstīja, ka iznīcinātājs F-4, ko piektdien notrieca Sīrija, tobrīd atradies starptautiskajā gaisa telpā, bet stundas ceturksni pirms tam uz īsu mirkli šķērsojis Sīrijas gaisa telpas robežu.

Turcijas iznīcinātājs no radaru ekrāniem pazuda piektdien ap plkst.12 pēc Latvijas laika. Kā noskaidrojās vēlāk, sašautais iznīcinātājs nogāzies aptuveni desmit kilometrus no Sīrijas piekrastes.

Kā pirmdien paziņoja Sīrijas Ārlietu ministrijas pārstāvis Džihads al Makdisi Turcijas iznīcinātājs F-4 "pārkāpa Sīrijas suverenitāti". "Turcijas kara lidmašīna pārkāpa Sīrijas gaisa telpu, un reaģējot uz to, Sīrijas gaisa aizsardzības spēki atbildēja, un lidmašīna avarēja Sīrijas teritoriālajos ūdeņos," skaidroja pārstāvis. "Notikušais bija klajš Sīrijas suverenitātes pārkāpums."

Sīrijas Ārlietu ministrijas pārstāvis arīdzan piebilda, ka "Turcija jau apstiprinājusi, ka tās lidmašīna pārkāpa Sīrijas gaisa telpu".

Savukārt Rasmusens otrdien uzsvēra, ka notikušais ir kārtējais apliecinājums "Sīrijas varasiestāžu noraidošajai attieksmei pret starptautiskajām normām, mieru un drošību, un cilvēka dzīvību". "Mēs ar lielu satraukumu turpināsim rūpīgi sekot līdzi situācijas attīstībai," piebilda alianses ģenerālsekretārs.

"Ļaujiet man uzsvērt - alianses drošība ir neapšaubāma. Mēs esam kopā ar Turciju spēcīgas solidaritātes garā," norādīja Rasmusens.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits