Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Pret Turciju tiks vērsts spiediens, lai tā apturētu Izraēlas komandieru tiesāšanu

Centienos panākt, lai Turcija aptur četru Izraēlas armijas komandieru tiesāšanu saistībā ar apsūdzībām par deviņu turku aktīvistu nogalināšanu uz Gazas joslas palīdzības flotiles kuģa Mavi Marmara, pret Ankaru tiks vērsts starptautisks diplomātiskais spiediens, pirmdien sacīja Izraēlas ārlietu ministra vietnieks Denijs Ajalons.

"Es uzskatu, ka pret Turciju tiks vērsts diplomātiskais spiediens - ārzemju, nevis Izraēlas - centienos apturēt šos soļus," apliecināja viceministrs.

Stambulas tiesa vienbalsīgi apstiprinājusi Turcijas prokuratūras apsūdzības, kurās izraēliešiem, kas ir saistīti ar uzbrukumu palīdzības flotiles kuģim, pieprasīts mūža ieslodzījums, pirmdien vēsta ziņu aģentūra Anatolia. "Tam var būt plašas sekas attiecībā uz NATO un ASV spēkiem Afganistānā," norādīja Ajalons. "Gadiem ilgi amerikāņi un citi Rietumu spēki ir kāpuši uz kuģiem, par kuriem radušās aizdomas, ka tie ir saistīti ar terorismu vai radioaktīvo materiālu pārvadāšanu, tāpēc sekas ir tādas, ka, es uzskatu, pret Turciju tiks vērsts diplomātiskais spiediens," piebilda amatpersona.

Nav zināms, kad prāva varētu sākties. Tomēr, lai arī kad tas būtu, apsūdzētie tiks tiesāti aizmuguriski, jo Izraēla jau iepriekš noraidījusi jebkādu iespēju, ka tās armijas pārstāvji varētu tikt tiesāti saistībā ar 2010.gada 31.maijā uz palīdzības flotiles kuģa Mavi Marmara sarīkoto slaktiņu.

Turcijas prokuratūras 144 lappuses garajā apsūdzības rakstā pieprasīts, lai katram no četriem Izraēlas armijas komandieriem, arī ģenerālštāba priekšniekam Gabi Aškenazi un trim bijušajiem komandieriem, par viņu lomu uzbrukumā kuģim Mavi Marmara tiktu piespriesti deviņi mūža ieslodzījumi. Apsūdzības rakstā aktīvistu atbildes reakcija uz bruņoto uzbrukumu attaisnota, norādot, ka tā bijusi pašaizsardzība. Prokuratūra iepriekš ar Ārlietu ministrijas starpniecību pieprasījusi, lai tiktu atklāti to izraēliešu vārdi, kas piedalījās operācijā. Tomēr pēc tam, kad Telaviva atteicās to darīt, tā apsūdzības balstīja liecībās un pašas Izraēlas ziņojumā, ko tā bija iesniegusi ANO.

ANO ziņojumā, kas tika pabeigts septembrī, Izraēla apsūdzēta, ka tā operācijas gaitā piemērojusi "pārmērīgu spēku".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits