Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Sīrija pieņēmusi Annana piedāvāto miera plānu

Sīrija ir pieņēmusi ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Kofi Annana piedāvāto sešu punktu miera plānu, kura mērķis ir panākt vardarbīgo nemieru pārtraukšanu Sīrijā.

"Sīrijas valdība ir nosūtījusi vēstuli īpašajam sūtnim Kofi Annanam, pieņemot viņa sešu punktu plānu, ko apstiprinājusi Apvienoto Nāciju Drošības padome," apliecināja Annana pārstāvis Ahmads Favzi. "Annana kungs uzskata to par nozīmīgu sākotnējo soli, kas varētu pielikt punktu vardarbībai un asinsizliešanai, nodrošināt palīdzību cietušajiem un radīt politiskajam dialogam labvēlīgu atmosfēru, lai piepildītu Sīrijas tautas likumīgos centienus."

Jau ziņots, ka Annana sešu punktu miera plāns, kuram pagājušajā nedēļā atbalstu pauda arī Krievija un Ķīna, paredz apturēt vardarbību, nodrošināt iespējas humānās palīdzības sniegšanai, atbrīvot pēdējā gada laikā aizturētos un no protestu plosītajām pilsētām atsaukt drošības spēkus. Annans vēstulē Asadam pieprasījis, lai Damaska "nekavējoties sāk īstenot saistības", ko tā uzņēmusies plāna sakarā, apliecināja Favzi.

Viņš arī esot mudinājis atbrīvot visus ieslodzītos, kas arestēti Sīriju pārņēmušo nemieru laikā. "Annana kungs uzsvēra, ka [plāna] īstenošana ir svarīgs nosacījums ne tikai Sīrijas pilsoņiem, kas ir nonākuši šajā traģēdijā, bet arī reģionam un starptautiskajai sabiedrībai kopumā," norādīja sūtņa pārstāvis. "Sīrijas valdībai izpildot savas saistības, Annana kungs ar steigu ķersies pie darba ar visām pusēm, lai visos līmeņos nodrošinātu plāna īstenošanu."

Sūtnis arī aicina "nozīmīgākās valstis atbalstīt šī procesa attīstību un palīdzēt tā efektīvākai īstenošanai".

ANO Drošības padome trešdien pieņēma paziņojumu, pieprasot, lai Sīrija "nekavējoties" ievieš Annana ierosināto miera plānu, kurā pausts aicinājums ANO uzraudzībā apturēt kaujas, valdībai atvelkot karavīrus un smago bruņojumu no protesta pilsētām.

Kopš pagājušā gada marta bruņotā opozīcija cenšas gāzt Sīrijā četrus gadu desmitus valdījušo Asadu dinastiju. Pērn prezidents Bašars al Asads solīja, ka valstī īstenos reformas, tomēr tas viņam nav liedzis sākt oponentu ieņemto pilsētu apšaudi. Abās konflikta pusēs dzīvību zaudējuši vairāk nekā desmit tūkstoši cilvēku.

Asads šomēnes izdeva dekrētu, kas paredz parlamenta vēlēšanas rīkot 7.maijā. Tas, pēc visa spriežot, noticis, reaģējot uz Annana ieteikumiem Sīrijas krīzes noregulējumam. Savukārt Sīrijas parlaments pirmdien aicināja prezidentu atlikt vēlēšanas, norādot, ka ir vajadzīgs vairāk laika, lai pilnībā īstenotu reformas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits