Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 22. oktobris
Irīda, Īrisa, Airisa

Sīrijas armija bumbas aprīkojusi ar indīgo zarīna gāzi

Sīrijas armija zarīna gāzes sastāvdaļas jau esot ievietojusi lādiņos un tikai gaidot prezidenta Bašara al Asada galīgo pavēli ķīmiskā kara uzsākšanai, trešdien, atsaucoties uz ASV amatpersonām, paziņoja televīzijas kanāls NBC News.

Amatpersonas tomēr uzsvēra, ka zarīna bumbas vēl neesot piestiprinātas lidmašīnām, jo Asads vēl neesot devis galīgo pavēli par ķīmisko ieroču izmatošanu pret nemierniekiem. Taču ja viņš par to izšķiršoties, "ārpasaule maz ko varēs darīt, lai to apturētu," vienlaikus atzinušas ASV amatpersonas.

Tikmēr televīzijas kanāls CNN ziņo, ka ASV izlūkdienesti cieši sadarbojoties ar saviem Izraēlas, Jordānijas, Libānas un Turcijas kolēģiem, lai lemtu par savu turpmāko rīcību.

Tajā pašā laikā Sīrijas varasiestādes, kuras cenšas nepieļaut Damaskas krišanu nemiernieku rokās, apliecinājušas, ka nekad neķersies pie ķīmiskajiem ieročiem. Tomēr jau otrdien ASV amatpersonas aģentūrai AFP apgalvoja, ka Asadam lojālie spēki sākuši sajaukt zarīna radīšanai nepieciešamās ķimikālijas. Savukārt CNN vēstīja, ka Damaska varētu izmantot šo nervu paralītiķi ierobežotam artilērijas triecienam pret nemierniekiem.

Vašingtona bažījas, ka nemiernieku panākumi kaujas laukā varētu likt Asadam ķerties arī pie ķīmiskajiem ieročiem, kā arī par to, ka to krājumi varētu nonākt pret Savienotajām valstīm noskaņotu grupējumu rokās. ASV prezidents Baraks Obama pirmdien brīdināja Asadu par "sekām", ja viņš pret savu tautu vērsīs ķīmiskos ieročus.

Zarīns ir  ir fluoru saturošs fosfororganiskais savienojums. Tas sava toksiskuma (nervu paralītiska inde) dēļ sākotnēji tika sintezēts ķīmiskajiem ieročiem. Zarīns pirmo reizi tika sintezēts 1938. gadā Vācijā, un to bija paredzēts lietot karā, taču tas netika darīts. Zarīnu lietoja Irānas-Irākas karā 20. gadsimta 80. gados.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits