Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

"Sīrijas draugi" atzīst opozicionāro Nacionālo padomi par visu sīriešu leģitīmu pārstāvi

"Sīrijas draugi" - starptautiskā valstu un organizāciju kontaktgrupa, kas svētdien pulcējās konferencē Stambulā, Turcijā, - atzīst opozīcijas Sīrijas Nacionālo padomi par visu sīriešu "leģitīmu pārstāvi", vēsta ziņu aģentūra Anatolia. "Sīrijas draugu" otrās konferences noslēguma paziņojumā teikts, ka "SNP tiek atzīta par visu sīriešu leģitīmu pārstāvi", norāda aģentūra.

Paziņojums pieņemts pēc konferencē izskanējušiem SNP lūgumiem, lai tā tiktu atzīta. "Mēs gribam, lai SNP tiek atzīta par vienīgo visu sīriešu leģitīmo pārstāvi," sanāksmē sacīja SNP vadītājs Burhans Galiuns.

"Sīrijas draugu" sanāksmē 70 pārstāvji piedalījās debatēs par to, kā kāpināt spiedienu pret Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu, lai panāktu vardarbības apturēšanu, un kā atbalstīt opozīciju.

SNP ir vairāku sīriešu opozīcijas grupējumu koalīcija, par kuras izveidošanu oficiāli tika paziņots 2011.gada 23.augustā Stambulā.

Tad arī tika ziņots, ka SNP sastāvā būs 115 līdz 120 Sīrijas opozīcijas grupējumu pārstāvji. SNP paziņojusi 71 tās sastāvā esošā biedra vārdus - pārsvarā tie ir politiskās trimdas pārstāvji. Koalīciju vadā Parīzē mītošais politologs Galiuns.

SNP patlaban atbalsta Musulmaņu brālības sīriešu atzars, Asīriešu demokrātiskā organizācija, daži kurdu disidenti, kā arī vairāki neatkarīgie sīriešu disidenti un tā dēvētās "vietējās koordinācijas komitejas" - grupējumi, kas nodarbojas ar valdības pretinieku demonstrāciju organizēšanu, arī izmantojot sociālos tīklus.

Atbilstoši SNP pārstāvju teiktajam, tā pārstāv aptuveni 60% Sīrijas opozīcijas. Tostarp SNP izveidošana izraisīja citas nozīmīgas opozīcijas spēku koalīcijas - Demokrātisko pārmaiņu nacionālās koordinācijas komitejas (DPNKK) - neviennozīmīgu reakciju un kritiku. Šajā komitejā ietilpt pārsvarā sekulārie kreisie un nacionālistu grupējumi, neatkarīgie disidenti un dažas kurdu partijas, kas pamatā bāzējas pašā Sīrijā.

Savukārt Damaska svētdien jau paudusi nosodījumu "Sīrijas draugu" forumam, Stambulas sanāksmi dēvējot par "platformu Sīrijas ienaidniekiem".

Jāatgādina, ka Sīrija ir pieņēmusi ANO un Arābu līgas īpašā sūtņa Annana piedāvāto sešu punktu miera plānu, kura mērķis ir panākt vardarbīgo nemieru pārtraukšanu Sīrijā. "Sīrijas valdība ir nosūtījusi vēstuli īpašajam sūtnim Kofi Annanam, pieņemot viņa sešu punktu plānu, ko apstiprinājusi Apvienoto Nāciju Drošības padome," otrdien apliecināja Annana pārstāvis Ahmads Favzi. "Annana kungs uzskata to par nozīmīgu sākotnējo soli, kas varētu pielikt punktu vardarbībai un asinsizliešanai, nodrošināt palīdzību cietušajiem un radīt politiskajam dialogam labvēlīgu atmosfēru, lai piepildītu Sīrijas tautas likumīgos centienus."

Annana sešu punktu miera plāns, kuram pagājušajā nedēļā atbalstu pauda arī Krievija un Ķīna, paredz apturēt vardarbību, nodrošināt iespējas humānās palīdzības sniegšanai, atbrīvot pēdējā gada laikā aizturētos un no protestu plosītajām pilsētām atsaukt drošības spēkus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits