Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Sīrijas nemiernieku bruņotais spārns boikotē opozīcijas tikšanos Kairā

Sīrijas nemiernieku grupējums - Brīvās Sīrijas armija - boikotē opozīcijas tikšanos Kairā, uzskatot to par sazvērestību Damaskas sabiedroto - Maskavas un Teherānas - politisko mērķu īstenošanai.

Tikšanās sākas pirmdien un ilgs divas dienas, sapulcējot vienkopus Stambulā bāzētās Sīrijas opozīcijas koalīcijas - Sīrijas Nacionālās padomes (SNP) - un citu mazāku grupējumu pārstāvjus, lai veidotu vienotu redzējumu par politisko pārejas periodu Sīrijā.

Savukārt Brīvās Sīrijas armija un "neatkarīgie aktīvisti" paziņojuši, ka šajā konferencē nepiedalīsies. "Mēs atsakāmies no jebkāda dialoga un sarunām ar slepkavnieku bandām (..), un mēs neļausim nevienam uzspiest Sīrijai un tās tautai Krievijas un Irānas dienas kārtību," teikts Brīvās Sīrijas armijas un "neatkarīgo aktīvistu" parakstītajā paziņojumā. Paziņojumā kritizēta arī Kairas konferences darba programma, jo tajā "noraidīta doma par ārvalstu militāro intervenci, lai glābtu cilvēkus (..), un ignorēts jautājums par starptautiskās sabiedrības aizsargātām buferzonām, humānajiem koridoriem un gaisa satiksmes embargo, kā arī nemiernieku kaujinieku apbruņošanu".

Jāatgādina, ka pasaules lielvaras sestdien Ženēvā panāca vienošanos par plānu Sīrijas krīzes risinājumam, kas jau izpelnījies gan opozīcijas, gan Sīrijas oficiālo mediju kritiku.

Kairas konferences boikotētāji norādīja, ka par šādu soli izšķīrušies pēc "Ženēvas konferences bīstamajiem lēmumiem, kuru mērķi ir aizsargāt režīmu, uzsākt ar to dialogu un veidot vienotības valdību ar mūsu bērnu slepkavām". "Kairas konference vēlas sniegt jaunu iespēju [ANO un Arābu līgas īpašajam] vēstniekam Kofi Annanam vēlreiz mēģināt pārliecināt [Sīrijas prezidentu Bašaru al] Asadu īstenot viņa sešu punktu plānu (..), aizmirstot, ka kopš plāna stāšanās spēkā noslepkavoti tūkstoši," teikts boikotētāju paziņojumā.

12.aprīlī Sīrijā formāli stājās spēkā Annana plānā paredzētais pamiers, tomēr reāli tas nekad nav ievērots un vardarbība Sīrijā turpinās joprojām. Kopumā kopš nemieru sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 15 800 cilvēki, ziņo Lielbritānijā bāzētā cilvēktiesību aizstāvju organizācija Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Sestdien Ženēvā lielvaras aicināja izveidot Sīrijā jaunu valdību bez pašreizējā prezidenta Asada, kurš gan tieši netika aicināts atkāpties, Krievijai un Ķīnai uzstājot, ka sīriešiem pašiem jāvienojas par to, kā tiks realizēta pāreja uz jauno pārvaldi, nevis jāpakļaujas diktātam no ārpuses.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits