Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Turcija bloķē Izraēlas delegācijas piedalīšanos NATO samitā Čikāgā

Turcija bloķējusi Izraēlas delegācijas piedalīšanos NATO valstu samitā, kuram 20. un 21. maijā jānotiek ASV pilsētā Čikāgā, vēsta laikraksts Hurriyet. Atbilstoši izdevuma rīcībā esošajai informācijai, Ankara noraidījusi vairāku alianses dalībvalstu, ieskaitot ASV, lūgumu atsaukt savu veto Izraēlas uzaicināšanai piedalīties pasākumā.

Turcija uzstāj, ka veto tiks atsauks tikai pēc tam, kad Jeruzaleme būs oficiāli atvainojusies par deviņu Turcijas pilsoņu noslepkavošanu triecienuzbrukuma tā dēvētajai Brīvības flotilei laikā 2010. gadā.

Bez tam Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu arī veltījis asu kritiku tām NATO valstīm, kuras lūgušas Ankarai nelikt šķēršļus izraēliešu braucienam uz Čikāgu. Pēc viņa vārdiem, šīm valstīm būtu jāiesaka Izraēlai atvainoties un izmaksāt kompensācijas bojā gājušo ģimenēm, nevis jāizdara diplomātiskais spiediens uz Turciju.

Iepriekš Francija, ASV un NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens apsūdzēja Ankaru „alianses vērtību ignorēšanā” sakarā ar tās pozīciju Izraēlas jautājumā. Viņi pauda neapmierinātību par to, ka Turcija bloķē NATO un Izraēlas sadarbību programmas Vidusjūras dialogs, kurā piedalās daudzas reģiona valstis, ietvaros.

A. Davutoglu, atbildot uz šīm apsūdzībām, paziņoja, ka sarunas par partnerību un vērtībām ir iegājušas, viņaprāt, dīvainā gultnē: „Valsts, kuru jūs saucat par partneri, pēc politiskās vadības pavēles nogalināja mūsu pilsoņus. Šāda valsts nevar būt mūsu partneris.” Ministrs tāpat atgādināja, ka Turcija vēl nesen aktīvi evakuēja NATO valstu pilsoņus no Lībijas un Sīrijas, nešķirojot tos pēc nacionālās piederības.

„Es apliecinu, ka Turcija vienmēr nāks palīgā jebkuras NATO valsts pilsoņiem. Mēs vairāk ticam alianses solidaritātei, nekā dažu tās dalībvalstu izteiktajiem diskriminējošajiem paziņojumiem,” piebilda A. Davutoglu.

Turcija, atšķirībā no Izraēlas, ir pilntiesīga NATO dalībvalsts. Tajā pašā laikā ASV dēvē Izraēlu par savu galveno sabiedroto Tuvo Austrumu reģionā. Tomēr attiecības starp Ankaru un Jeruzālemi jau ilgāku laiku ir galēji saspīlētas incidenta ar Brīvības flotili dēļ.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits