Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +19 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Turcija grasās piežmiegt terorismu

Svētdienas pievakarē Ankaras administratīvajā centrā netālu no Turcijas Tieslietu un Iekšlietu ministrijas ēkām noslogotā sabiedriskā transporta pieturā, kur pulcējās daudz cilvēku, nogranda spēcīgs sprādziens, tajā tika nogalināti vismaz 37 cilvēki, bet vairāk nekā 120 ievainoti, atsaucoties uz Turcijas Veselības ministriju, vēsta laikraksts Hürriyet
Turcija terorismu nospiedīs uz ceļiem, paziņojis valsts prezidents Redžeps Tajips Erdogans, reaģējot uz 13. martā galvaspilsētā Ankarā notikušo sprādzienu, kurā dzīvību zaudēja gandrīz 40 cilvēku. Tas bija kārtējais no terora aktiem, kas pēdējos mēnešos satricinājuši NATO dalībvalsti Turciju, kura iesaistījusies militārā cīņā pret teroristisko grupējumu Islāma valsts (IV) un kurdu nemierniekiem. 

Līdz pirmdienas pēcpusdienai neviens grupējums nebija uzņēmies atbildību par slaktiņu, bet vārdā nenosauktas amatpersonas medijiem apgalvoja, ka eksploziju sarīkojusi kurdu sieviete, kura bijusi saistīta ar Turcijā un Rietumos par teroristisku organizāciju pasludināto Kurdistānas strādnieku partiju (PKK), kas kopš 1984. gada cīnās par kurdu pašnoteikšanos Turcijā. 

Pēc sprādziena Ankarā policija Turcijas ziemeļrietumu provincē Eskišehirā un valsts lielākajā pilsētā Stambulā veikusi operācijas, kuru laikā aizturētas 14 personas. "Aizdomās turamie izplatīja teroristu propagandu un sadarbojās ar teroristiem," Eskišehiras gubernators Gungezs Azmi Tuna sacīja ziņu aģentūrai Dogan. Viņš apgalvoja, ka policijas reidu laikā konfiscēti dokumenti, kas esot saistīti ar "nelikumīgām organizācijām", bet neatbildēja, vai aizturētajiem ir tieša saistība ar svētdien notikušo terora aktu.  

Tas nepilna mēneša laikā bija jau otrais tik liela mēroga uzbrukums, kas noticis galvaspilsētas rajonā, kur atrodas Turcijas valdības ēkas un ārvalstu vēstniecības.  

17. februārī ar sprāgstvielām piekrautas automašīnas eksplozijā dzīvību zaudēja 29 cilvēki, bet 81 guva ievainojumus. Toreiz atbildību par uzbrukumu uzņēmās mazzināms kurdu nacionālistu grupējums Kurdistānas Brīvības piekūni. Savukārt varasiestādes terora aktā vaino Sīrijas kurdu grupējumu Tautas pašaizsardzības spēki (YPG). YPG kontrolē plašas teritorijas Sīrijas ziemeļrietumos, un Turcija pret to veic militāro ofensīvu.  

Pēdējā laika visasiņainākais terora akts Turcijā notika 10. oktobrī, kad laukumā pie Ankaras galvenās dzelzceļa stacijas divi teroristiskā grupējuma IV sekotāji uzspridzinājās miera demonstrācijas laikā, nogalinot 103 cilvēkus.

Turcijas augstākās amatpersonas paudušas stingru apņēmību stāties pretī terorismam.  

Prezidents Erdogans paziņoja, ka teroristiskās organizācijas par savu mērķi izvēloties civiliedzīvotājus, jo zaudējot cīņā ar drošības spēkiem. "Mūsu valsts nekad neatteiksies izmantot tiesības aizstāvēt sevi pret jebkādiem terora draudiem," teikts Turcijas galvas izplatītajā paziņojumā. "Mūsu iedzīvotājiem nevajag raizēties, [mūsu] cīņa pret terorismu noteikti noslēgsies ar panākumiem un terorisms tiks nospiests uz ceļiem." 

Visu Ulda Ķezbera rakstu Turcija grasās piežmiegt terorismu lasiet otrdienas, 15. marta laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits