Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Turcija strīdu ar Izraēlu risinās tiesā

Jau tā saspīlētās Turcijas un Izraēlas divpusējās attiecības vēl vairāk saasinājušās nedēļas nogalē, kad Ankara paziņoja, ka vērsīsies ANO Starptautiskajā tiesā (ICJ), lai apstrīdētu Telavivas īstenoto palestīniešu apdzīvotās Gazas joslas blokādes likumību, un izraidīja Izraēlas vēstnieku, tādējādi reaģējot uz ANO ziņojumu, kurā secināts, ka Izraēlas karaspēks pērn pavasarī lietojis pārmērīgu spēku pret Turcijas humānās palīdzības flotili, kas mēģināja nokļūt Gazā.

Neitrālais ziņojums

Izraēlas un tās tuvākā sabiedrotā musulmaņu pasaulē - Turcijas - attiecības strauji pasliktinājās pēc tam, kad pagājušā gada 31. maijā Izraēlas kara flotes specvienība uzbruka turku aktīvistu kuģim, kas vadīja sešu kuģu flotili, un centās pārraut Gazas joslas blokādi, lai izolācijā esošajā palestīniešu apdzīvotajā teritorijā nogādātu palīdzības kravu. Reidā tika nogalināti deviņi Turcijas pilsoņi.

Ankara uzskata, ka izraēliešu karavīri lietojuši nepamatotu spēku pret aktīvistiem, un vairākkārt ir pieprasījusi Izraēlai oficiāli atvainoties un izmaksāt kompensācijas bojāgājušo ģimenēm.

Pagājušajā nedēļā pasaules medijos tika nopludināti fragmenti no ANO izmeklēšanas komisijas ziņojuma, kurā teikts, ka «Izraēlas lēmums ar tik būtisku spēku ieņemt kuģus lielā attālumā no blokādes zonas un bez pēdējā brīdinājuma tieši pirms ieņemšanas bija pārmērīgs un nesaprātīgs».

Dokumentā arī teikts, ka «saskaņā ar tiesu medicīnas ekspertīzi lielākā daļa nogalināto tika sašauti vairākkārt, arī mugurā un no tuva attāluma», raksta BBC.

Tajā pašā laikā izmeklēšanas komisija atzīst, ka izraēliešu karavīri uz kuģa saskārušies ar labi organizētu bruņotu pretestību, tāpēc viņiem esot vajadzējis lietot spēku pašaizsardzībai.

Ziņojumā arī aizstāvēta Izraēlas īstenotā Gazas joslas blokāde. «Blokāde tiek īstenota kā likumīgs drošības līdzeklis, lai nepieļautu ieroču ievešanu Gazā, un tās ieviešana ir saskaņā ar starptautiskajiem likumiem,» esot teikts dokumentā, kura publicēšana daudzkārt tikusi pārcelta.

Turku karakuģi Vidusjūrā

Pēc ziņojuma teksta izvilkumu parādīšanās Turcija piektdien paziņoja, ka izraida Izraēlas vēstnieku un pārtrauc militārās attiecības ar Telavivu. Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu paziņoja, ka ir pienācis laiks Izraēlai «samaksāt par savu pretlikumīgo darbību».

Savukārt sestdien viņš paziņoja, ka Turcija nepiekrīt ANO izmeklēšanas komisijas atzinumam, ka Gazas joslas blokāde ir likumīga, tāpēc Ankara vērsīsies ICJ, jo tās lēmums esot juridiski saistošs.

Turcija arī brīdinājusi, ka pastiprinās savu militāro klātbūtni Vidusjūras austrumu akvatorijā, lai «aizsargātu kuģošanas brīvību», ziņo NEWSru. Turku karakuģu uzdevums būšot pavadīt nākamās palīdzības flotiles, kuras centīšoties pārraut Gazas joslas blokādi.

Izraēla paziņojusi, ka pieņems ANO izmeklēšanas secinājumus, tomēr atsakās atvainoties Turcijai. «Izraēla atkārtoti pauž nožēlu par dzīvības zaudējumiem, bet neatvainosies par savu karavīru pašaizsardzību,» teikts Izraēlas valdības paziņojumā.

Izraēlas vicepremjers Denijs Ajalons uzskata, ka Turcija tikai sev vien zināmu iemeslu dēļ vēlas pasliktināt attiecības ar Izraēlu. «Mums turkiem ir jāpasaka: šī sāga ir aiz muguras. Tagad mums ir jāsadarbojas. Nesadarbošanās kaitē ne vien mums, bet arī Turcijai,» domā D. Ajalons.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits