Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Turcijā tiesas priekšā stājas valsts apvērsuma organizēšanā apsūdzētās militārpersonas

Turcijā pirmdien tiesas priekšā stājās vairāki augsta ranga armijas virsnieki, kuri tiek apsūdzēti valsts šķietamā apvērsuma plānošanā.

Ģenerālim Bilginam Balanli un 28 citiem virsniekiem draud 15 līdz 20 gadu ilgs cietumsods par šķietamiem plāniem sarīkot virkni uzbrukumu ar mērķi radīt valstī paniku, paverot ceļu apvērsuma īstenošanai.

Ierodoties tiesas zālē aizturēšanas centrā netālu no Stambulas, G. Balanli sev izvirzītās apsūdzības noraidīja, nodēvējot tās par "gļēvulīgu sazvērestību" Turcijas armijas apkaunošanai.

G. Balanli ir bijušais Turcijas militārās izglītības sistēmas vadītājs, un bija plānots, ka šogad viņš pārņems gaisa spēku komandēšanu. Balanli ir augstākā ranga militārpersona, kas iesaistīta šajā lietā.

Televīzijas kanāls NTV ziņo, ka skatītāji veltījuši G. Balanli skaļus aplausus, kādēļ tiesnesim nācies uz īsu brīdi pārtraukt tiesas sēdi.

Aptuveni 40 augsta ranga ģenerāļi un admirāļi, kas ir aptuveni desmitā daļa no armijas vadības, jau tiek saistīti ar tā dēvēto sazvērestību Veseris.

Apsūdzība apgalvo, ka operācijas Veseris plāns sagatavots nolūkā gāzt politiskajā islāmā sakņotās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) valdību un tas izstrādāts īsi pēc AKP nākšanas pie varas 2002. gadā.

Pagājušajā gadā saistībā ar šo lietu uz tiesu tika izsauktas aptuveni 200 militārpersonas.

Spriedze Turcijas sekulāri noskaņotās armijas un valdības starpā valda jau gadiem ilgi, un kopš 1960. gada armija ir gāzusi jau četras civilās valdības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ievainotais Slovākijas premjerministrs spēj runāt

Ievainotais Slovākijas premjerministrs Roberts Fico spēj runāt, bet ir noguris un joprojām atradās ļoti smagā stāvoklī, pēc sava sabiedrotā apmeklējuma slimnīcā pavēstīja jaunievēlētais S...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits