Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Turcijas studentēm liegta iespēja nēsāt lakatu augstskolas teritorijā

Strīds par musulmaņu lakatu nēsāšanu augstskolās izraisījis nopietnu valdības krīzi Turcijā, kur iespējama valdības demisija un ārkārtas vēlēšanu izsludināšana. Krīzi izraisīja Konstitucionālās tiesas lēmums, saskaņā ar kuru Turcijas augstskolās paliks spēkā aizliegums nēsāt musulmaņu sieviešu lakatu. Turcijas valdība gribēja atcekt šo aizliegumu, jo uzskata, ka tas ierobežo izteiksmes brīvību un tiesības uz izglītību. Taču tiesa nolēma, ka aizlieguma atcelšana būtu pretrunā Turcijas konstitūcijai, kas pieprasa nošķirt reliģiju no valsts lietām.

Islāma simbols


Lakata valkāšana sabiedriskās vietās Turcijā tiek uzskatīta par politiskā islāma simbolu. Sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka aptuveni divas trešdaļas Turcijas sieviešu nēsā lakatu, lai ievērotu islāma prasības par piedienīgumu.

Sievietēm, kas nēsā lakatu, ir liegta iespēja mācīties augstskolā, jo viņas netiek ielaistas universitātes teritorijā. Daudzas sievietes ir saniknotas par Konstitucionālās tiesas spriedumu. "Es jūtos satriekta un bezcerīga. Šajā valstī es vairs nejūtos līdztiesīga," ziņu aģentūrai Reuters stāsta 29 gadus vecā Ezra Altinaja Ozbedžeteka, kas 19 gadu vecumā bija spiesta pamest augstskolu. "10 gadu esmu skatījusies, kā cilvēki iestājas universitātē un pabeidz to, bet es varu tikai sēdēt un skatīties."

Valdības krīze


Konstitucionālā tiesa uzskata, ka lakatu aizliegums ir atbilstošs Turcijas konstitūcijai, kas Turciju raksturo kā "laicīgu un demokrātisku republiku". Turcijas prese secina, ka tiesas lēmums ir smags trieciens valdošās Taisnīguma un attīstības partijas (AKP) vadībai, jo varētu signalizēt par iespējamo AKP aizliegšanu. Prokuratūra pieprasa aizliegt AKP, jo šīs partijas mērķis esot nodibināt Turcijā islāmisku režīmu. Kā piemērs tiek minēts valdības mēģinājums atcelt lakatu aizliegumu. "Lēmums par AKP slēgšanu kļuvis neizbēgams," secina laikraksts Vatan. Prokuratūra arīdzan vēlas aizliegt darboties politikā 71 valdošās partijas biedram, ieskaitot premjeru Redžepu Tajipu Erdoanu un prezidentu Abdullu Gilu. Iespējams, ka AKP biedri varētu izveidot jaunu partiju un cīnīties par uzvaru ārkārtas vēlēšanās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits