Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Zarifs: Irāna ir gatava ievērot kodolvienošanos, ja to darīs arī Eiropa un ASV

Irāna pilnībā ievēros 2015.gadā noslēgto kodolvienošanos ar pasaules lielvarām, ja ASV un Eiropa pildīs savas saistības, ko sākotnēji apņēmās šīs vienošanās ietvaros, ceturtdien paziņojis Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs.

Vienošanās, ko 2015.gadā Irāna parakstīja ar ASV, Franciju, Krieviju, Lielbritāniju, Ķīnu un Vāciju, mērķis bija garantēt, ka Irānas kodolprogramma tiek īstenota tikai un vienīgi civiliem mērķiem.

2018.gadā ASV no vienošanās izstājās un atjaunoja sankcijas pret Irānu, kas savukārt pakāpeniski atkāpusies no vienošanās nosacījumu izpildes.

Topošais ASV prezidents Džo Baidens izteicies, ka ASV varētu atgriezties šajā līgumā, ja Teherāna pirmā ievēros savas saistības. Baidens arī izteicies, ka sadarbosies ar sabiedrotajiem, lai stiprinātu un paplašinātu šo līgumu.

Uzrunājot Romas konferenci ar videozvana starpniecību, Zarifs sacīja, ka kodolvienošanās nav pārskatāma, bet tā var tikt atdzīvināta.

"Savienotajām Valstīm ir saistības. Tās nav tādās pozīcijās, lai uzstādītu nosacījumus," paziņoja Zarifs.

Tā dēvētā Aizbildņu padome, kuras sastāvā ir 12 islāma teologi un juristi un kam ir liela ietekme Irānas politikā, trešdien apstiprināja likumprojektu, kas prasa valdībai apturēt ANO inspekcijas Irānas kodolobjektos un paplašināt urāna bagātināšanu, ja divu mēnešu laikā netiks mīkstinātas Irānai noteiktās sankcijas.

Zarifs norādīja, ka Irānas valdībai šis likums nepatīk, bet tā īstenos tajā noteiktās prasības.

"Bet tas nav neatgriežams. Eiropieši un ASV var atgriezties pie vienošanās ievērošanas, un šis likums ne tikai netiks īstenots, bet patiesībā darbības, ko esam veikuši, (..) tiks anulētas. Mēs atgriezīsimies pie pilnīgas ievērošanas," paziņoja Zarifs.

Viņš sacīja, ka Trampa administrācijas ekonomiskās sankcijas ir izmaksājušas irāņiem 250 miljardus dolāru (206 miljardus eiro) un padarījušas neiespējamu cīņai ar pandēmiju nepieciešamo medikamentu un vakcīnu iegādāšanos.

"Tas ir noziegums pret cilvēci," paziņoja Zarifs, piebilstot, ka ASV sankcijas liedz Eiropas uzņēmumiem slēgt darījumus ar Irānu, sadragājot cerības par tirdzniecības palielināšanos.

"Eiropieši apgalvo, ka pilnībā ievēro vienošanos, bet tā vienkārši nav (..). Mēs neredzam nekādas eiropiešu kompānijas Irānā, mēs neredzam nevienu Eiropas valsti pērkam naftu no Irānas, mēs neredzam, ka Eiropas bankas pārskaitītu mums mūsu naudu," sacīja Zarifs.

Viņš pauda cerību, ka kaimiņos esošās arābu valstis, no kurām dažas nesen nodibinājušas attiecības ar Irānas pretinieci Izraēlu, mēģinās veidot dialogu ar Teherānu tiklīdz Tramps pametīs ASV prezidenta amatu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits