Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Labākais darbs pasaulē

Sportistam būt nav viegli, bet tas ir labākais darbs pasaulē – šajā Sporta Avīzes numurā saka titulētā septiņcīņniece Laura Ikauniece. Viņai pēdējā laikā klājies ļoti smagi un kopš 2020. gada pārciestas piecas operācijas, no kurām trīs bija neveiksmīgas, bet tas Laurai nav licis nolaist rokas. Viņa uzsver, ka šobrīd ir laimīgāka nekā jebkad iepriekš.

2015. gadā Laura Ikauniece izcīnīja bronzu pasaules čempionātā, vēl pēc gada guva ceturto vietu Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, bet 2017. gada sezonas sākumā sasniedza jaunu Latvijas rekordu, septiņās disciplīnās iekrājot 6815 punktus. Pāris mēnešu vēlāk Londonā notika pasaules čempionāts un, kā atceras daudzcīņniece, šim startam viņa gatavojusies ar apziņu, ka beidzot Latvijai tiks savākti 7000 punktu, jo sportiskā forma esot bijusi neaprakstāmi laba. Tomēr viss noslēdzās ar traumu pirmajā disciplīnā un kopš tā brīža pārliecinoši lielāko daļu laika nācies veltīt rehabilitācijai. Tomēr karjeru septiņcīņniece nav noslēgusi, kaut gan nesen viņai tika piekārta šāda birka, un vēl cer atgriezties sacensību apritē. Vai tas izdosies, Laura pagaidām nav droša, jo paralēli sākusi arī treneres darbu, bet viņa mēģinās. Šķiriet žurnālu tālāk un lasiet plašu interviju ar divkārtējo Latvijas gada labāko sportisti.

Šajā Sporta Avīzes numurā daudz esam runājuši par lieliskām sportistēm. Protams, ieskatījāmies gada sākumā piedzīvotajos kalnu slēpotājas Dženiferas Ģērmanes panākumos. Pirmoreiz ar Dženiferu tikāmies vēl 2021. gada rudenī, kad Sporta Avīze bija pirmā no Latvijas medijiem, kam viņa sniedza interviju. Diemžēl drīz pēc tam tika gūts atslēgas kaula lūzums, kam sekoja vēl citas traumas, un tikai šīs ziemas ievadā jauniete beidzot varēja teikt, ka ir no tām pilnībā atlabusi. Šajā sezonā Dženifera bija plānojusi uzsvaru likt uz startiem Eiropas kausa līmenī un gadu mijā Pasaules kausa posmā Lincā pat nedomāja piedalīties. Tomēr sacensības bija ļoti tuvu viņas bāzes vietai un tika izlemts piedalīties. Tas rezultējās ar 22. vietu, bet vēl pēc tam nākamajos startos tika izcīnīta arī divpadsmitā un divas astotās vietas, kas mūsdienu vēsturē ir nebijis augsts Latvijas sportista sniegums šajā globāli populārajā sporta veidā. Vēl augstāk spējusi tikt tikai Dženiferas mamma Ulla, kura 1988. gadā izcīnīja pasaules junioru čempionāta bronzas godalgu nobrauciena disciplīnā, bet gadu vēlāk finišēja ceturtā supergigantā Pasaules kausa posmā. "Es zinu, ka Dženifera noteikti pārspēs manu rezultātu," saka Ulla Ģērmane. Mammas domas februāra sākumā materializējās pasaules junioru čempionāta zelta godalgas izskatā slaloma disciplīnā.

Ņemot vērā pagājušo sezonu pieredzi un daudzās problēmas, kas caurstrāvojušas ceļu līdz elitei, nepieciešams saglabāt piesardzību, tomēr kalnu slēpotājas turpmākajos soļos varam raudzīties optimistiski. Ar saviem lieliskajiem rezultātiem otrajos braucienos raksturā klusā Dženifera parādījusi, ka trasē ir emocionāli ļoti spēcīga.

Emocionālā noturība ir tēma, ko apspriežam sarunā ar vēl vienu mūsu šī žurnāla varoni. Latvijas labākā volejboliste Marta Kamēlija Levinska pagājušā gada beigās ne tikai pabeidza studijas ASV, bet arī iekļuva NCAA simboliskajā izlasē un tagad profesionāles karjeru sākusi Turcijas čempionātā, ko daudzi uzskata par spēcīgāko pasaulē. Marta augstāko izglītību ieguva sporta psiholoģijā un stāsta, kā ASV redzējusi, cik mentālā noturība sportistiem ir nozīmīgs jautājums. "Tas var kļūt par faktoru, kas tevi padara labāku par visiem citiem," stāsta volejboliste. Viņa atzīst, ka Latvijā par šo tēmu joprojām skaļi nerunā. "Šajā jautājumā mums ir ļoti lielas izaugsmes iespējas, un tas varbūt ļautu sportistus pacelt pavisam citā līmenī. Jā, Latvijā cilvēki ir emocionāli spēcīgāki nekā ASV, kur viņiem dzīve ir vieglāka. Mēs esam ļoti spēcīga tauta, bet dažreiz domājam, ka esam pārāk stipri."

Stress ir viens no lielākajiem faktoriem, kas veselību sagandē. Tas jāatceras gan ikvienam sportistam, gan sporta līdzjutējam. Tāpēc katram no jums novēlam apzināties stresorus savā dzīvē, tos uzvarēt un pats galvenais – neaizmirst atslābināties.


Šī ir žurnāla Sporta Avīze februāra numura redakcijas sleja! Žurnāla saturu gan drukātā, gan digitālā formātā iespējams abonēt mūsu jaunajā mājaslapā ŠEIT!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlme pēc piedzīvojuma

Kaut arī visi viņi pat nav bijuši Porto pilsētā, ducis Latvijas spēlētāju šosezon veidoja vēsturē pirmās Portugāles hokeja komandas Porto kodolu, sacenšoties Spānijas čempionātā. Šis piedzīvojums a...

Intervijas

Vairāk Intervijas


Portrets

Vairāk Portrets


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā